Denizlerin, göllerin ve adaların incileri olan balıklar yaşam tarzları ile göz doldurmaktadırlar. Her alanda yer alan balıklar görselliği ve kendi tarzına özgü yaşantısı ile göz doldurmaktadırlar. Bu balıklar davranışları uyumlarının yanı sıra renklerdeki zevk veren görsellikleri ile her kesimden hayvan sever ya da balık hobisi olan insanların balıkları akvaryum da beslemektedirler. Ahli balıkları da görsellik ve saldırgan tavırları sayesinde birçok balık sevgisi olan akvaryum da beslemektedir. Ama ahli balığını beslemek için hakkında bazı kuralları ve detayları bilmek gerekir. Gelin biraz bu şiir ve bir o kadar agresif balık olan ahli tanıyalım.
Ahli balığı; orta derece de agresif tavırlarıyla bilinen ve kendi cinslerine de karşı orta derece de ki agresif tavırları ile yaklaşmaktadır. Bu balıklar etçil beslenmektedirler. Yüzme seviyeleri ise diplerde yüzmekten hoşlanırlar. Ahli balıklarının dişi ve erkek ayrımını kolaylaştıran bazı özellikleri vardır.
Bunlar; erkelerde mavi renkler üzerin üzerinde dokuz ve ok iki adet koyu mavi dikine çizgiler taşırmaktadırlar, dişiler ele alırsak eğer dişilerin de gri ve kahverengi gümüş tonlarına yakın renklere görülmektedir. Ahli balıkları malawi gölünün yarı kayalık ve yarı kumluk alanlarında yaşamlarını sürmektedir. Coğrafi olarak yaşam alanlarına bakacak olursak eğer, orası da; Taiwan Reef, Chinyankwazi ve Chinyamwezi Adaların da bulunmaktadır. Ahli balıkları dişileri üreme sırasında, yaklaşık olarak 20 güne yakın yumurtalarını ağzında kuluçka yapmaktadırlar.
Eğer bu balıkları evlerde beslemek yanı akvaryum ortamında beslemek isteyenler akvaryumlarda sıcaklık oranlarının 23-28 derece de olmalıdır, en az akvaryum hacim ise 200 LT’dir. Su sertliği orta –sert yapılarda olmalıdır. PH 7,0 ve 8,5 arasında yer almalıdır. Ahli balıkların uzama oranları ise erkekler 20 cm – dişiler de 16 cm kadar olmaktadırlar.
Bu balıkları denizlerde, göllerde, adalarda bulunan bu balıklar akvaryum da bakılması gerekli olunduğunda bu şartlar doğrultusunda bakılmalıdır. Bu balıklar etçil olarak da beslenmektedirler. Bu balıklar etçil ve kendisinden küçük balıklar beslenmelerine dikkat edilmelidir, akvaryumlarda küçük balıklarla beslenmelidir ki uzun ömürlü olsunlar.