Antep Fıstığı

ŞU KADAR GÖSTER 12 / 24 / 36
Bu alanda içerik bulunmamaktadır.

Antep Fıstığı

Antep fıstığı, çeşitli alanlarda özellikle tatlılarda bir yemiş olarak bilinmektedir. Birçok kişi de geçim kaynağı olarak antep fıstığı yetiştiriciliği ile uğraşmaktadır. İklim olarak yaz aylarının uzun sürdüğü, sıcak ve kurak geçtiği, kış aylarının ise yaza göre soğuk geçtiği iklim bölgelerinde antep fıstığı ekonomik bir geçim kaynağı olarak yetiştirilmektedir.

Antep fıstığının yetişmesi için sıcaklık en önemli etkenlerden biri olarak bilinmektedir. Kış aylarında sıcaklığın -15 derecenin altına düştüğünde meyvenin zarar görmesi söz konusu olmaktadır.

Antep Fıstığı Tarlası

Uygun iklim koşullarının olduğu alanlarda birçok antep fıstığı tarlası görülmektedir. Tarla içerisine kaç metrelik bir dikim alanı oluşturulacaksa, buna uygun olarak belli aralıklar ile enine – boyuna çizilir. Çizgilerin kesişmiş olduğu noktalar ekilecek olan noktalar olarak belirlenir. Aralıklar en fazla 6 – 10 metre olarak belirlenmelidir.

Bitki ekildikten hemen sonra bir can suyu verilmeli, yaz aylarında en az iki kere sulanması gerekmektedir.

Antep Fıstığı Dikilmesi

Antep fıstığı ekimi genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılmaktadır. Eğer kış aylarının ılıman geçtiği bir bölgede antep fıstığı dikimi yapılacaksa sonbaharın son dönemleri de dikim için uygundur. Fidan toprağa dikildikten sonra güneşten zarar görmemesi için çok sıcak olan bölgelerde dışına mutlaka bir evcik koruması yapılması gerekmektedir.

Eğer bitkinin çoğaltmak için aşılama yapılacaksa, aşılama uygun yöntemler kullanılarak yapılmalıdır. Aşılama işleminden sonra da mutlaka bakım yapılması gerekmektedir. Aşı işleminden yaklaşık 25 gün sonra, aşının gevşetilmesi lazımdır.