Bitkilerin kökü, sapı, yaprağı, çiçeği ya da tohumlarının kurutulup ezilerek toz haline getirilen, kokusu ve lezzeti olan bitki özlerine baharat denilmektedir. Günümüzde artık baharatın her Türk mutfağında önemi ve rolü çok büyük olmaktadır. Hem yemeklere verdiği lezzet ve koku açısından, hem de bazı hastalıklara verdiği şifa bakımından her mutfakta çok fazla baharat çeşitleri ve türü bulunmaktadır.
Baharat Çeşitleri Nelerdir?
Toz haline gelmiş olan baharatların kokusu ve lezzetleri her ilave edildiği gıdaya ayrı bir damak tadı bırakmaktadır. 500 den fazla baharat ve çeşitleri olduğu düşünülürse hemen hemen her bitkiden yararlanıldığı gibi bir fikre varabiliriz. Hatta bazı bitkilerin hem yaprağı, hem çiçeği hem de tohumu kullanılabilinmektedir. Ayrıca baharat çeşitleri ve faydaları eskilerden gelen doğal tedavi yöntemlerimizden olmaktadır.
Baharat çeşitlerine örnekler verecek olursak;
Kimyon, Nane, Tarçın, Kırmızı Biber, Karabiber, Pul Biber, Kişniş, Yeni Bahar, Kekik, Zencefil, Zerdeçal, Safran, Sumak, Vanilya, Kuru Tarhun, Çemen Tozu, Biberiye, Kakule, Köri, Muskat, Ardıç, Anason, Fesleğen, Melisotu, maydanoz, dereotu, tere gibi daha çok akla gelmeyen türü bulunmaktadır. Toz haline gelmeden de kullanılan baharat türlerivardır. Kuş Üzümü, Susam, Çörek Otu, Haşhaş Tohumu, Karanfil, Hindistan Cevizi gibi baharatlarlardır.
Baharatlar Nasıldır Ve Nelerde Kullanılır?
Gıdalar da kullanılan baharatlar ve kullanıldığı yerler gibi bir konuya değinecek olursan bir kaçını teker teker anlatmakta fayda vardır.
Karabiber : Kuru ve siyah renktedir. Tane tohum şeklinde kullanıldığı gibi toz halde de kullanılır ve acı bir tadı bulunmaktadır. Her yemekte tercih edilebilir.
Kimyon : Sarımtırak renktedir. Toz halinde kullanılır. Köfte ve et yemeklerinde daha çok tercih edilir.
Nane : Salatalardan çorbalara kadar hemen her şeyde kullanılabilir. Yeşil renktedir.
Kırmızı Biber : Tatlı kırmızı biberler kurutulup toz haline getirilir. Her yemekte kullanılabilir.
Pul biber : Acı taze kırmızı biber pul haline getirilerek yapılır. Acı lezzeti istenilen her şeye katılabilir.
Kişniş : Sarımtırak renkte ve toz halindedir. Genelde et yemeklerinde kullanılır.
Sumak : Pempemsi kırmızı renktedir. Ekşi tadı vardır. Salata, mantı ve bazı et yemeklerinde kullanılır.