Her tohumda olduğu gibi biber tohumlarında da sıcaklığa bağlı olarak gelişim ve çimlenme süreleri değişiklik gösterebilmektedir.
Ortalama 25 derece sıcaklıkta ise yaklaşık 8 günde çimlenebilmektedir. Fakat 15 derece civarında bir sıcaklı havaya hâkimse bu çimlenme süresi 20 ile 25 gün arasına kadar uzayabilmektedir.
Bu sebepten dolayı biber tohumlarını ekim zamanlarından 15 – 20 gün önceden ekilmesinde fayda vardır. Böylece sıcaklık yüksekse kısa sürede imlenecek fakat sıcaklık düşük olursa yine normal çimlenme zamanına yetişebilmiş olacaktır.
Biber Tohumlarını Çimlendirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Biber tohumlarını öncelikle 1 bardak suyun içerisinde ortalama 12 saat bekletmemiz gerekiyor. Fakat eğer zamanınız kısıtlı ise bunu 8 saat olarak da ayarlayabilirsiniz.
Biraz torf, biraz gübre ve pertili karıştırdıktan sonra saksıya bu karışımı güzelce yerleştirmeniz gerekiyor.
Yine ekeceğiniz saksının büyüklüğüne göre biber tohumlarının sayısı farklılık göstermektedir. 1 viyole 3 adet biber tohumunu gönül rahatlığı ile ekebilirsiniz.
Biber tohumlarınızı ekerken farklı ekim şekilleri deneyebilirsiniz fakat bu yerleşim şekillerinin arasında en verimli olanı dikdörtgen şeklinde olanıdır.
Biber tohumlarınızın ekimi tamamlandıktan sonra üzerini 1 cm civarında torf perlit ile kapatın ve ardından sulayın.
Tohum Ekiminde Titizlik Önemli
Tohum ekim işlemlerinde diğer etkenlerin yanında titizlikte önem taşımaktadır. Tohumun ekildiği saksı temiz olmalıdır. Bu sayede ileride biberde oluşacak olan hastalıkları büyük oranda önlemiş olursunuz.
Ayrıca hava sirkülasyonu ve sıcaklık biber tohumları için son derece önemli hususlardır. Biber tohumları en iyi 25 ile 29 derece sıcaklıklarda çimlenebilir. Bu sıcaklık derecesinde hem çimlenme hızlı olur hem de verim artar.
Biber fideleriniz 23 cm civarında olduğunda artık toprağa ekebilirsiniz. Ayrıca fideleri seçerken yaprakları delik olmayan, gövdesi mor olan, çiçek açmış olmayan ve meyve vermiş olmayan fideleri tercih etmeniz büyük önem taşımaktadır.
Fideleri gerçek yerlerine alacağınız zaman nisan ayının son bulmasını beklemenizde fayda vardır. Olası don durumlarına karşı bu sayede kolaylıkla fidelerinizi koruyabilirsiniz.
Don olaylarının görülüp görülmeyeceğini fidelerinizi korumak amacıyla meteoroloji genel müdürlüğünden ve ya internet vasıtasıyla öğrenebilirsiniz.