Fotosentez yaparak yaşayan bitkiler, ağaçlar, otlar ve çiçekler gibi oldukça geniş bir alanı içerisine kapsayan büyük bir canlı grubudur. Oldukça geniş bir türe sahip olan bitkiler alemindeki bitkilerin çok büyük bir kısmı güneşten aldıkları enerji ile canlı kalırlar.
Dünya üzerinde yaklaşık olarak üç yüz elli binden fazla bitki türü olduğu tahmin ediliyor. Bitki alemi içerisindeki bitkilerin çok büyük bir kısmını çiçekli bitkiler oluştururken, küçük bir kısmını ise yosunlar oluşturmaktadır. Bitkiler sahip oldukları özelliklere göre farklı şekillerde bakılarak yetiştirilirler. Bu yüzden her bitkinin sahip olduğu özellikler ve bakım şekilleri farklı olabilir. Ancak genel olarak bitkilerin sahip olduğu bazı özellikler vardır.
Bitkilerin Genel Özellikleri Nelerdir?
Bitkilerin en önemli ve farklı özelliği hücre zarlarının dışında bulunan ve tamamen selülozdan oluşan hücre çeperidir. Bu özellik bitki hücrelerinin hayvan hücrelerinden ayrılmasındaki en önemli etkendir. Ayrıca bitkilerin hücre yapıları da tamamen köşelidir. Bitkilerin kofulları az olmakla birlikte oldukça büyüktür. Bitkilerin özellikleri söz konusu olduğunda bahsetmemiz gereken başka bir özellik ise yer değiştirme yeteneklerinin olmamasıdır. Ancak bitkiler pasif olarak yer değiştirebilirler. Bu özelliğe şöyle bir örnek verebiliriz.
Özellikle saksı bitkileri bazı zamanlarda ışığa ya da güneşe doğru yönelirler. Bu durum bitki aleminde fototropizma, bir diğer ismi ile yer değiştirme olarak tanımlanır. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bitkilerin fiziksel olarak yer değiştirme gibi bir özellikleri yoktur. Bitkilerin temel özellikleri arasında yapılarında depoladıkları maddeler vardır. Tüm bitkilerin yapılarında nişasta depolanır. Bitkisel karbonhidratlardan bir tanesi olan nişasta bitkilerin yapılarında depolanarak bitkilerin canlı bir şekilde kalmasını sağlar.
Kaç Çeşit Bitki Vardır?
Yazının başında belirttiğimiz gibi dünyada üç yüz binden daha fazla bir sayıda bitki türü bulunuyor. Genel olarak baktığımızda bitkiler ikiye ayrılır. Bunlardan bir tanesi çiçekaçma özelliğine sahip bitkiler, diğeri ise çiçeksiz bitkilerdir. Çiçek açma özelliğine sahip olan bitkiler aynı zamanda tohumlu bitkiler olarak adlandırılırken, çiçeksiz bitkiler ise tohumsuz bitkiler olarak ifade edilirler. Her iki bitki türünün de kendisine has bazı özellikleri bulunur.
Tohumsuz, çiçeksiz bitkilerde çiçek ya da tohum gibi yapılar yoktur. Döl aşaması ya da eşeysiz olarak üreyen bitkilerin bazılarında iletim demeti bulunmazken, bazılarında ise iletim demeti bulunur. Eğrelti otlarını iletim demeti olan bitkilere örnek olarak, kara ve su yosunlarını ise iletim demeti olan bitkilere örnek olarak gösterebiliriz.
Bitkiler arasında oldukça önemli bir yere sahip olan çiçekli, yani tohumlu bitkiler isimlerinden de anlaşılacağı çiçekler sayesinde ürerler. Çiçekler üzerindeki tohumlar sayesinde üremeleri meydana gelir. Yaprak, gövde ve kökten oluşan çiçekli bitkiler bazı durumlarda eşeysiz olarak da çoğalabilirler. Tohumlu bitkiler ise kendi aralarında iki farklı gruba daha ayrılırlar. Çiçekli bitkilerin bazıları kapalı tohumlu, bazıları ise açık tohumludur. Çenek sayısının sürekli olarak değişkenlik göstermesi ve uzun süre canlı kalmaları açık tohumlu bitkilerin en önemli özelliklerindendir. Kapalı tohumlu bitkilerde ise tohumlar meyve içersinde yer alır. Hem çok yıllık, hem de tek yıllık olabilirler.
Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?
Bitki bakımı bitkilerin canlı bir şekilde kalması için oldukça önemlidir. Bitki bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunuyor. Bu konulardan bir tanesi de bitkilerin koyulması gereken yerdir. Çünkü bitkiler sıradan bir eşya gibi istenilen yere koyulan eşyalar değildir, bu yüzden bitkilerin yerinin neresi olacağının iyi bilinmesi gerekir. Bunun dışında bitkilerin bulunduğu ortamın ısısı ve ışığı da çok önemlidir. Sahip olduğu özelliklere göre yeteri kadar ışık ve ısı almayan bitkilere başarılı bir şekilde bakım yapılması söz konusu değildir. Bitkilerin bakımlarını yaparken yapraklarına da çok dikkat etmek gerekir. Bitki yapraklarının hiçbir zaman kırılmaması ve yırtılmaması gerekir. Bu durum bitkinin ömrünü azaltan nedenlerden bir tanesidir. Yukarıda bahsettiğimiz konulara dikkat ederek başarılı bir şekilde bitki bakımı yapabilirsiniz.
Fide Nedir ve Fide Dikiminde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Daha tohum iken yetiştirilmeye başlanan ve çeşitli yerlere dikilmek adına hazırlanan körpe çiçeklere ya da sebzelere fide ismi verilir.
Fide dikmek kolay bir iş gibi gözükse de bu konuda da önem verilmesi gereken birkaç konu bulunur. Öncelikli olarak fide dikmek için ilk olarak dikim yapılacak olan alanın yerinin hazırlanması gerekiyor. Güzel bir çukuru kazarak işe başlayabilirsiniz. Ancak açılacak çukur dikilecek olan fidenin boyutuna ve özelliğine uygun olmalıdır. Fide için kazılacak olan çukurun derinliği de önemlidir. Çukur derinliği standart olarak 60 cm civarında açılabilir. Sonrasında fide dikkatli bir şekilde çukura yerleştirilir ve toprakla üstü kapatılır. Bu aşamada fidenin kökünün tamamının toprakla kapatılması gerekir. Dikim işlemi bittikten sonra ise can suyu verilmesi gerekir. Dikilen fidenin tutması için bu işlemlerin rüzgarsız bir günde yapılması gerekir. Yağmurlu havalarda fidan dikmek dikilen fidenin tutmamasına neden olabilir.
Fidancılık Mesleği Hakkında Bilgiler
Fidancılık kavramı bilindiği üzere fidan ya da fidelerin hazırlanmasından dikimine, bakımından yetiştiriciliğine kadar tüm süreci kapsayan bir meslek grubudur. Büyük bir özveri isteyen fidancılık işinde her zaman sabırlı olmak ve dikkatli davranmak gerekir. Çünkü dikilen fidanların bakımı çok önemli bir konudur ve uzun süre sabırla bu işlemlerin yapılması gerekir. Ayrıca bu işin kesinlikle toprağı seven ve toprakla ilgilenmekten zevk alan deneyimli kişiler tarafından yapılması gerekir. Aksi halde alelade bir şekilde dikilen fidelerin büyük bir kısmı istenildiği gibi yetiştirilemeyebilir. Bu durum hem zaman kaybına hem de maddi kayıplara neden olabilir. Bu yüzden de fidancılık işinin mutlaka konu hakkında bilgisi olan ve bu işi seven kişiler tarafından yapılması gerekir.
Tüm Bitki Ve Fide İhtiyaçlarınız İçin Doğru Adres
Sizler de kendi bahçeniz için çeşitli bitki ve fideler almak istiyorsanız, ihtiyacınız olan her an aradığınız fide ve bitkileri aşağıdaki alandan temin edebilirsiniz. Böylelikle istediğiniz bitkileri ve fideleri dilediğiniz gibi yetiştirebilirsiniz