Fıstık çamı ağacı kozalaklarından elde edilen çam fıstığı bitkisi, birçok kişi tarafından geçim kaynağı olarak yetiştirilmektedir. Üretici geliri içerisinde çam fıstığı üreticiliği önemli bir paydaya sahiptir. Genel olarak gıda sanayisinde kullanılan bir meyve olarak bilinmektedir.
Çam fıstığı yetiştiriciliği dünyanın birçok yerinde yetişmektedir. Bununla birlikte Türkiye illerinden Muğla yakınlarında, Marmara bölgesi, Manavgat, Kahramanmaraş, Trabzon ve Çoruh illerinde Çam fıstığı tarlaları görülmektedir.
Çam Fıstığı Yetiştiriciliği
Üreticiler, tüketicilerin isteklerine bağlı olarak kabuklu veya kabuğundan çıkarılmış iç olarak satmaktadır. Genellikle kabuğundan çıkarılmış iç olarak market gibi yerlerde satışa sunulmaktadır. Çam fıstığı bitkisi dikildikten sonra üç yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır. Dikiminin ardından üçüncü senenin Ocak – Mayıs ayları arasında meyve vermeye başlamaktadır. Bir çam fıstığı ağacı 120 kilo kozalak vermektedir. Bu kozalardan en fazla 8 kilogram iç fıstık elde edilmektedir.
Çam Fıstığı Hasatı
Çam fıstığı meyvesi yörelerine göre farklı gruplara ayrılmasa da özellik olarak tek tip bir tarla meyvesi olarak bilinmektedir. Hasat döneminde tam olgunlaşmış olması büyük önem taşımaktadır. Çam fıstığı bitkisi, bazı yörelerde tam olgunlaşmadan da toplanmaktadır. Fakat bu durumda besin değeri düşmektedir.
Tam olgunlaşmadan toplanan kozalakların meyveleri haşlanarak satılmaktadır. Bu haşlanmadan dolayı lezzet ve aromasının yanı sıra beyaz görünümünü de kaybeder. Türkiye’de üretilmiş olan çam fıstıkları İzmir limanından ihracatı yapılmaktadır. Aynı zamanda İstanbul ve Gaziantep’ten de ihracat yapıldığı bilinmektedir.