Çam fıstığı, çok zahmetli yetiştirilen bir fıstık çeşididir ve tam olarak üç yılda olgunlaşmaktadır. Ağaç dallarında başlangıç olarak üç yıllık, orta kısımlarda iki yıllık, en uçlarda ise taze kozalakları görebilmek mümkündür.
Bu özellik, bir tek çam fıstığının ağacına ait bir ayrıcalıktır. Kozak yöresi tahminince M.Ö. 2. yüzyıldan bu yana fıstık çamı yetiştirildiği söylenmektedir. Fıstık ağacının ekonomik yönden ilk olarak değerlendirilmesi, Romalılar zamanında başlatılmıştır.
Türklerde de fıstık çamının ticari ve ekonomik taraflarının üç asırlık bir geçmişi bulunmaktadır. Birçok faydası bulunan çam fıstığı ülkemizde gayet verimli topraklarda yetiştirilmektedir ve ticareti oldukça gelişmiştir.
Çam Fıstığı Üreticiliği
Türkiye’de de binlerce kişi çam fıstığı üreticiliği yaparak geçimini sağlamaktadır. İzmir ilimizin Kozak yaylasında da büyük zahmetler eşliğinde üretilmektedir.
Ülkemizde ciddi oranda çam fıstığı üreticiliği yapan şehirler; Kahramanmaraş, Antalya ve Bergama Kozak’tır. Fıstığın %5’i sadece Türkiye’ye ait olup Avrupa, İtalya, İspanya Orta Doğu ve Arap ülkelerinde ise %95’lik bir oran vardır. Çam fıstığı üreticiliğinde oldukça yarar vardır. Aile bütçesine çok büyük katkısı bulunmaktadır.
Çam Fıstığı Nasıl Elde Edilir?
Fıstık çamı kozalağında olgunlaşma görüldüğünde, bir sopa yardımıyla düşürülür ve güneşe serilir. Sıcak gördüğünde kozalaklar içindeki tohumları dışarı salar.
Tohumlar suya bırakılır ve su sayesinde yumuşayan fıstık, yavaşça kozalaktan ayrılır. Tohumun dışında bulunan ince zar temizlenir ve son olarak fıstık ayıklanır. Son bir aşama olarak fıstık kurutulur. Böylece paketlenerek satışa hazır hale getirilir.