Dağ Tavşanı

ŞU KADAR GÖSTER 12 / 24 / 36
Bu alanda içerik bulunmamaktadır.

Dağ Tavşanı

Dağ tavşanı uzun bacakları, oldukça tüylü ayakları, vücuduna oranla kısa ve içleri tüylü kulakları ile ufak bir tavşan cinsidir. Ağırlıkları 2 ila 7 kilogram arasında olup, kuyrukları da 10 santimetre kadardır. Daha çok Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde görülmektedir. Türkiye'de ise ormanlık arazilerin çoğunda görülmektedirler. Tavşanlar sanılanın aksine kemirgen ailesine değil, tavşangiller ailesine aittir. Genetik özellikleri bakımından ise atlar ile akrabalıkları bulunmaktadır. Kurnaz ve zeki bir hayvan türüdür.

            Genellikle kürkleri bedenlerinin arka kısımlarında açık kahverengi, kulaklarının çevresi daha koyu renklerde siyahı andırırken, kuyruk kısımları grili beyazlı, alt kısımları ise daha açık renklerdedir. Yılda iki kez kıl değiştiren dağ tavşanlarının ortalama ömürleri 10-12 yıl kadardır. Dağ tavşanı, dağlık bölgelerde ve çoğunlukla bu bölgelerin iç kısımlarında yaşarlar. Tam anlamıyla ot obur oldukları söylenebilir. Genel olarak ot, saman ve çalılar ile beslenirler. Yiyeceklerinin daha az olduğu mevsimlerde, özellikle kış aylarında, ince ağaç dalları ve ağaç kabukları ile beslenirler.

            Dağ tavşanlarının üreme sezonları, genellikle Şubat ve Temmuz ayları arasındadır. Tek seferde 4 ila 6 yavru doğurabilirler ve hamilelik dönemleri de 28 ila 30 gün arasında değişmektedir. Yılda en az 2-3 defa, en fazla da 5-6 defa doğururlar. Yavruları tüysüz bir şekilde ve gözleri kapalı olarak doğarlar. Doğduktan sonra 4. günde tüylenmeye başlarlar. Dişi dağ tavşanları, yavrularını kuytu yerlerde emzirirler, fazlasıyla korumacı tavırları vardır.

            Kulakları inanılmaz derecede hassastır ve tehlike anında sesleri hemen algılarlar. Ayrıca kulaklarını etrafa da çevirebilirler. Gün içerisinde kısa aralıklarla ve gözleri açık olarak uyurlar. Yaşam alanları genellikle açık araziler olduğundan, yere gömülerek düşmanlarından kolaylıkla saklanabilirler. En belirgin koruma mekanizmaları, hareketsizliktir. Dünyada en hızlı koşan 10 hayvandan biridir.

            Dağ tavşanları genellikle sabahın erken saatlerinde ve akşamüstü saatlerinde aktif olurlar, fakat sosyal bir tür olmadıklarından dolayı, vakitlerinin çoğunu yalnız geçirirler. Ormanlar içerisinde küçük toprak oyukları, çalı ve ağaç diplerinde dağ tavşanlarını bulmak mümkündür. Sizler de dağ tavşanlarına ilgi duyuyorsanız, aşağıdaki ilanlarımıza bakabilirsiniz.