Kaplumbağalar, halk arasında tosbağa olarak da geçmektedir. Çok sert bir kabuğun içinde yaşayan, son derece yavaş, dört ayaklı sürüngen hayvanlardır. Kaplumbağalar, yavaşlıkları ile bilinmektedir. Telaşsız ve aşırı derecede ağır bir biçimde yürürler. 200 milyon yıldır, bilinen kaplumbağalar, tarih boyunca pek fazla değişim göstermemişlerdir. Dünyada soyu henüz tükenmemiş olan, en eski hayvanlardan biridir. Kaplumbağaların Türkiye’de görülen birkaç türü vardır. Bunlar, Mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası, Hermann kaplumbağası, Çizgili kaplumbağa ve kaplumbağa diğer türleri olmaktadır.
Görünümleri
Kaplumbağaların başları, vücutlarına nispeten oldukça ufaktır. Kuş gagasını andıran ağızları vardır. Diş yerine, sert bir damakları bulunmaktadır. Kaplumbağaların dili, kafasına oranla daha büyük ve yumuşaktır. Ön ayaklarında beşer tane parmak, arka ayaklarında ise dörder tane parmak bulunmaktadır.
Türleri
Kaplumbağaların çok sayıda değişik türleri bulunmaktadır. Ancak, bazı türlerinin soyu tükenmiştir. Benekli kaplumbağaları, çizgili kaplumbağalar, yeşil kaplumbağa ve kaplumbağa diğer çeşitleri vardır.
Sürüngenler
Kaplumbağalar, sürüngen türüne ait canlılardır. İlgi çekici bir görünümleri vardır. Yavaşlıkları ile birçok hikâye ve fıkraya konu olmuşlardır. Günümüzde, su kaplumbağaları, evlerde evcil hayvan olarak beslenebilmektedir. Su kaplumbağaları, su içerisinde yaşayabilmektedir. Bununla birlikte, balıklarla da aynı ortamı paylaşabilirler. En çok bilinenler kara kaplumbağalarıdır. Diğer kaplumbağa türü sınıfına su kaplumbağaları da dâhildir. Kaplumbağalar, fazla büyüyebilen canlılardır. Uzun yıllardır yaşayan hayvanlardır. Günlük hayatta pek fazla rastlanamamaktadır