Kuru gıda olarak bilinen tüketim malzemeleri arasında, kuru meyveler, kuru sebzeler, ön pişirilmeye tabi tutulmuş gıdalar ve bakliyat çeşitleri akla gelmektedir. Baharat olarak ifade edilen bitkilerin, tohumlarından ya da yapraklarından, kurutulmak ve toz haline getirilmek sureti ile elde edilen tatlandırıcılarda, kuru gıda sınıflarına dahil ürün çeşitleridir.
En Sık Tüketilen Kuru Gıdalar En sık tüketilen kuru gıda çeşitleri arasında fasulye, makarna, buğday, pirinç, cityfarm, yulaf ezmesi, mercimek, nohut, irmik, şehriye, un, tarhana gibi ürünler bulunmaktadır. Bu ürünlerin kendi aralarında çeşitli ayrışmalara tabi olduğu da gözlenmektedir. Bulgurun, köftelik ya da pilavlık olarak ayrılması, mercimeğin kırmızı ve yeşil olarak çeşitlendirilmesi, pirincin kepekli ya da kırık olarak isimlendirilmesi, yapılan sınıflandırmanın en belirgin örneğidir.
Baharat Nedir? Bitkilerin yapraklarından veya tohumlarından elde edilen ve genelde yemek tatlandırılması maksadı ile kullanılan ürün çeşitleri baharat olarak ifade edilmektedir. Kurutulan bitkiler, özel işlemlere tabi tutularak toz haline getirilmekte ve belli işlemler neticesinde, baharat çeşitleri meydana çıkarılmaktadır. Yemek kültürümüzde en sık tüketilen baharat çeşitleri arasında pul biber, karabiber, kekik, nane ve kimyon yer almaktadır.
Diğer Organik Gıdalar Bilinen kalıplaşmış kuru gıda ürünlerinin yanında, meyve çayları, tomurcuk gülleri kurutulmuş zeytin kurutulmuş yoğurt tozu kurutulmuş peynir tozu kurutulmuş hatmi çiçeği, kurutulmuş menemen karışımı kurutulmuş nar kabuğu aspir çiçeği, gül tozu ve kuş burnu gibi ürünlerde yer almaktadır.