Dikenli Yılan Balığı

ŞU KADAR GÖSTER 12 / 24 / 36
Bu alanda içerik bulunmamaktadır.

Dikenli Yılan Balığı

Dikenli Yılan Balığı

Dikenli yılan balıklarında ventral adı verilen yüzgeçler bulunmaktadır. Ventral yüzgeçler, göğüs yüzgeçlerinin haricinde karın tarafında bulunan ve solungaç yarığının hemen arkasındaki çift yüzgeçler olmaktadır. Ventral yüzgeç balığın türüne göre göğüs yüzgecinin altında, arkasında veya önünde olabilmektedir. Bazı Dikenli Yılan balığı türlerinde ise bu ventral yüzgeç bulunmaz. Aslında Müren balığı familyasından olan bu balıklar vücut yapısı ve dikenli kısımlarının bulunmasından solayı dikenli yılan balığı ismini almıştır.

Dikenli Yılan Balığı Özellikleri

Dikenli Yılan balığı ağız ve solungaç yarıkları oldukça küçüktür. Solungaç yarığı boğaz bölgesinin gerisinde bulunmaktadır. Müren balığı özellikleri gösteren bu yılan balıklarının sırt yüzgecinin önünde istediği zaman yatırıp kaldırabildiği ve birbirinden ayrı şekillerde duran sivri dikenleri vardır. Vücutlarında pul bulunmayan dikenli yılan balıkları saldırı sırasında bu dikenlerini kullanmaktadır.

Dikenli Yılan Balıklarının Yaşam Alanları

Müren Balığı familyasından olan dikenli yılan balıkları genellikle Afrika bölgesinde, Dicle ve Fırat bölgesi ile Güney ve Güneydoğu Asya bölgelerinin acı ve tatlı sularında yaşamaktadır. Anadolu’da sadece Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde türlerine rastlanmaktadır.

Dikenli Yılan Balığı Beslenme Şekilleri

Dikenli yılan balıkları gündüzleri hiçbir şekilde hareket halinde değillerdir. Diken Balıkları doğal ortamları genellikle bitkilerin arası veya çamurların içleridir. Bu alanlarda saklanırlar ve gece beslenmek için yuvalarından çıkarlar. Bu yüzden de avlanması oldukça zordur.  Aynı şekilde dikenli yılan balığı beslenmesi de zor ve meşakkatli bir durumdur. Bu balıkların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken ilk durum doğal yaşam ortamlarının sağlanmasıdır.