Tarımda en önemli faaliyetlerden biri de toprağın gübre ile desteklenmesi ve bitki besleme konusudur. Toprağı ve bitkiyi beslemek, o yıl için bitkiden alacağınız verimi artırıp çiftçi olarak yüzünüzü güldürürken toprağınızı korumanız uzun vadede yüzünüzü güldüren ve arazinize yaptığınız en büyük iyilik olacaktır.
Elbette toprağı korumak da iyi bir gübreleme programından geçmektedir. Bu programın en önemli ayaklarından biri ise ergonomik, homojen, hızlı ve daha az iş gücü ile gübre dağıtımını sağlayan tarım aletleri olmaktadır. Gübre dağıtım makinası olarak adlandırılan bu aletlerin basit ve oldukça gelişmiş modelleri mevcuttur ve çiftçiler tarafından uzun yıllardır kullanılmaktadırlar.
Tarımda Gübreleme Uygulamaları Ve Tarım Makinaları
Çiftçilikte en önemli tarım makinaları arasında yer alan bu aletlerin pek çok farklı çeşidi olduğunu söylemiştir. Sıvı gübre dağıtımı tarla ve bahçelerde genellikle damla sulama yöntemi ile birlikte fertigasyon adını verdiğimiz uygulama ile gerçekleştirilir.
Ancak katı gübre dağıtımı ne yazık ki bu kadar kolay değildir ve belli incelikleri vardır. Katı gübre sınıfına girebilecek olan gübreler ise çiftlik gübreleridir. Yeşil gübreleme de katı gübreler arasında incelenebilir. Ancak toprağın her 4 -5 yılda bir bu uygulamaya ihtiyaç duyduğu bilinmektedir.
Gübre Dağıtma Makinası Nedir?
Katı gübreleme en pratik şekilde gübre dağıtma makinası tarafından gerçekleştirilir. Tek ve çift akslı olan bu makinalar, gübrenin taşıyıcılığını yapan römorkun alt kısmındaki dişli sistemin çalışması ile gübre dağıtımını tek taraflı ya da çift taraflı olarak gerçekleştirmektedirler.
Bu makinalarda tamburlar dağıtımı yapan ana eleman olarak görev görmektedir. Ancak gelişmiş teknoloji ile üretilmiş makinalarda hidrolik dağıtım sistemlerine de rastlayabilmek mümkündür.