Hindiba yetiştiriciliğinde tohumları toprağa direkt olarak atılmaktadır. Eğer ön kültür ve de erken yetiştiricilik gibi bir faaliyette bulunulacaksa o halde önce fide elde edilmesi şarttır. Fide edildikten sonra toprağa dikim işlemleri gerçekleştirilmelidir. Böylece üretim daha sağlam ve sağlıklı olarak yerine getirilebilecektir. Genel olarak yabancı ülkelere bakıldığında sıcak yastık ve ser gibi alanlarda hindiba üretimi yapıldığı gözlemlenmektedir. Bu yetiştiricilik esnasında tohumlar önce fideye dönüştürülür ve daha sonrasında ise tarlalara dikimi yapılır.
Hindiba Tohum Ekimi Nasıl Yapılmaktadır?
Eğer hindiba tohum ekimi yapılacaksa öncelikli olarak tarla üzerine ahır gübresi atılması gerekir. Böylelikle doğal gübre ile tarla donanmış olmalıdır. Bunun sonrasında ise ticaret gübresi atılması olumlu olacaktır. Bu işlem neticelendirilince toprak yaklaşık olarak 20 ile 25 cm olarak işlenmelidir. Keseklerin kırılması ile tarla düzleme işlemi de nihayete erdirilir. Bu sayede artık tarla tohum ekimi ve fidan dikimine uygun ve elverişli bir hale gelmiş olacaktır. Tohum ekimi işlemleri el yardımı ile veya da mibzer ile yapılmaktadır.
Hindiba Tohum Ekimi Aralıkları Nasıl Olmalıdır?
Hindiba tohum ekimleri işlemlerinde sıralar arası mesafe 30 cm olmalıdır. Ayrıca üzerine oldukça sık sık tohum atılması gerekmektedir. Yani dönüm başı hesaplamak gerekirse yaklaşık olarak 250 ile 500 gram arasında tohum tüketilmesi gerekecektir. Kaplanmış sebze tohumları kullanımı esnasında tohumluktan %20 ve %30 arasında tasarruf sağlanabilmiş olacaktır. Tohumlar çimlendiğinde toprak üzerine çıkmaya başlayacaktır. İşte tam bu esnada 3-4 yaprak meydana gelmiş olduğu gözlemlenecektir. Ot çapası ile toprağın yumuşatılması gerekecektir. Bu da bitkilerin seyreltilmesine faydalı olacaktır. Seyreltilme esnasında bitkiler arası mesafe 20-25 cm arası olmalıdır.
Hindiba Sulaması Nasıl Yapılmalıdır?
Hindiba hem yağışlar hem de topraktaki nemden yararlanmakta olduğu için 5-10 yapraklı aşamaya gelene kadar sulama yapılmamalıdır. 2. Çapalama işleminden sonra boğazın doldurulması gerekmektedir. Bitki sıraları arasında sulama arklarının meydana getirilmesi de gerekmektedir. İşte bu esnada gerekiyorsa sulama işlemine geçilir. İlaçlama gerekiyorsa bu dönemde yapılması gereklidir.