Tarımda makineleşmenin en önemli ayağı traktör üretimidir. Çoğu tarım aletine güç vererek toprağın işlenmesini kolaylaştıran bu aletler sayesinde çok büyük bir iş yükü insanların üzerinden kalkmıştır. Traktör ve tarım aletleri ülkemize gelmeden önce insan ve hayvan gücüne dayalı olan tarımsal üretim bu yüzden çok fazla insan emeği gerektiriyordu. Ayrıca birim alandan alınan verimde düşük oluyordu. Özellikle 1950 li yıllardan sonra ülkemize gelemeye başlayan traktörlerin ithal modeller ile tarımsal üretimde bir devrim yaşanmıştır. Henüz bu traktörler ülkemize gelirken yerli traktörlerin üretimi mevcut değildi. Bu yüzden traktör ve tarımsal alet pazarını ithal modeller tek elindeydi.
İthal modeller her yönüyle ülkemiz tarımsal teknolojisini etkilemiştir. Bazı modeller Ortadoğu'ya açılmak için ülkemizi bir geçiş noktası olarak görmüş ve fabrikalarını ülkemizde açmışlardır. Bu fabrikalarda üretilen traktör modelleri diğer başka ülkeler pazarlanmıştır. Daha sonra ülkemiz şartlarına uygun modeller üretilebilmesi için ithal traktör modelleri tarafında. Türkiye' de lisanslı üretime başlanmıştır. Traktör teknolojisinin ülkemizde tanınması ile birlikte yerli model ihtiyacı da artmış ve yerli traktör üretimi için çalışmalara başlanmıştır.
İthal traktör modelleri ile tabi yerli traktör modelleri arasında fazlaca farklar bulunmaktadır. Bu yüzden yerli modeller, ithal modeller ile yarışamamıştır. İthal modeller hem teknolojik yaklaşımları hem konfor anlayışları hem de performans özellikleri ile yerli model traktörleri geride bırakmışlardır. New Hollandİthal modeller, sahip oldukları bu üstün özellikleri aynı zamanda fiyatlarını da arttırmış bu durum özellikle büyük işletmeler ve bir kısım orta işletme haricinde bu traktörlere erişimi olumsuz yönde etkilemiştir. Bu durum küçük çiftçilerin yerli modellere yönelmesine sebep olmuştur.
İthal model traktörler ülkemizin uyguladığı vergi tarifelerinden de kaynaklı olarak yüksek fiyatlara gümrüklerimizden girmektedirler. Bu vergilendirme sistemi de özellikle küçük işletmelerin ithal modeller yerine yerli modelleri seçmesinde bir etken olmaktadır. Ayrıca yerli modellerin büyük işletmelere dönük olarak beygir gücü yüksek traktörler üretmemeleri de bu tür işletmelerin ithal modellere yönelmelerine bir sebeptir.
Ayrıca ülkemizin motor üreticilerinin traktörlere yönelik kendini kanıtlamış öncü olabilecek nitelikte motor üretememeleri de yerli modellerin gelişmemesi ve New Hollandithal modeller ile dolu bir piyasa oluşmasına sebep olmaktadır.