İlkbahar, yaz, sonbahar aylarında karnabahar tohumu ekimi için uygun hava şartları sağlanmaktadır. Bu mevsim şartları karnabaharın daha kaliteli yetişmesini sağlamaktadır. Kaliteli yetişen karnabaharlar daha fazla verim ve hasat imkânı da sunmaktadır. Ekim derinliği için 0,5 mm ile 1,5 cm arası derinlik yeterlidir. Sıralar üzerinde bulunan mesafede 40-60 cm mesafe ve sıralar arası olan mesafede de 60-90 cm mesafe en ideal mesafeler olarak ölçülmektedir. Karnabahar ekilirken tohumlar ile fidanlar arasında ekim dikim özellikleri açısından hiç bir fark bulunmamaktadır.
Karnabahar Tohumu Çimlendirme Şartları
Karnabahar tohumunun çimlenebilmesi için öncelikle tohumların bir gün su içerisinde bekletilmesi önemli bir husustur. Nemli bir bez içerisinde tutulması da çimlenmesi için faydalı olacaktır. Toprağın ısısının 10 ile 20 derece arasında ölçülmesi gayet uygun olacaktır. Bunun yanı sıra kapların içerisinde 2 cm boşluk kalana kadar elenmiş olan toprak ve gübre karışımı konulmalıdır. Bu işlemden sonra karnabahar tohumunun konulması ve kalan boşluğun yine bu toprak ile doldurulması gerekecektir. Doldurduktan sonra birkaç kez fısfıs yardımı ile ıslatılması sağlıklı olacaktır.
Karnabahar Tohumu Ekilmesi ile İlgili Önemli Detaylar
Karnabahar tohumunun ekilebilmesi için çimlendirme işleminin neticelendirilmesi gerekmektedir. Bunun için de çimlenme işleminde karnabahar fidesinin 4-5 cm aralığında olması gerekmektedir. Açık arazilerde yapılacak olan işlemlerde mutlaka toprağın işlenmiş olmasına özen gösterilmelidir. Karnabahar sebze tohumlarından verim almak istiyorsanız o halde 0,5 cm ile 1,5 cm arasında toprağın üzerinin kapatılması gerekir. Genel olarak periyodik zaman aralıkları ile toprak nemlendirilmelidir. 6-8 gün sonra çimlenme işlemi neticelenir. Bu fidelerin ekimi için toprak ısısının uygun hale getirilmesi gerekir. Eğer toprakta gereken mineral bulunmuyorsa mutlaka organik gübreler ile desteklenmelidir.
Karnabahar Tohumu Ekiminde Toprağın Şartları
Hasat ve sulama maliyetlerinin azalması isteniyorsa mutlaka çift dikim yapılmalıdır. Daha fazla gün ışığından faydalanmak isteniliyorsa o halde karnabahar fidesinin kuzey güney istikametinde dikilmesi gerekir. Ayrıca organik ilaçlama ile gerektiği zamanlarda ilaçlama işlemi gerçekleştirilmelidir.