Ayçiçeği özellikle son zamanlar üretimi bir hayli artmış tek yıllık üretilen bir ya bitkisi olma özelliğine sahiptir.
Ayçiçeği yağ ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır. Bitkisel yağ üretiminin %46’lık bölümünü karşılayan ayçiçeği sıvı yağ olarak da kullanılmaktadır. Margarinlerin yapılması esnasında da ayçiçeğinden faydalanılmaktadır.
Ay çiçeğinin küspesi hayvan yemi olarak kullanılırken sap ve tablaları yakacak olarak kullanılmaktadır. Sap ve tablalar sadece yakacak olarak değil selüloz endüstrisinde de sık sık kullanılmaktadır.
Ayçiçeğinin tane kısmı ise çerez olarak tüketilmektedir. Ay çekirdeği herkesin çok sevdiği lezzetlerden biridir.
Ayçiçeği yetiştirmek isteyenler kendilerine uygun tarla ve arazileri tarla/arazi/emlak ilanlarında bulabilmektedir.
Ay Çiçeğinin Yetiştirilme Koşulları
Ay çiçeği derin, rutubetli ve organik madde yönünden zengin topraklarda yetişebilen bir bitkidir. Asitli toprakların bulunduğu yerde verimsizleşen ayçiçeği rutubetli ortamları sever.
Kiralık sulu tarlalar ayçiçeği yetiştirmek için uygun alanlardır. Sulu tarlalar suyu kaynağından alarak tarım ürünlerinin kontrollü bir şekilde sulanmasını sağlamaktadır. Ayçiçeği rutubetli ortamlar sevdiği için sulu tarım arazilerinden verimi artar.
Ayçiçeği Yetişme Tekniği
Ayçiçeği yetiştirmek isteyen kişiler ekim nöbeti tekniğini kullanabilmektedir. Ekim nöbeti tekniği ile sulanmayan bölgelerde buğday, arpa, çavdar, mısırın ekildikten sonra arkasından ayçiçeğinin ekilmesidir.
Ekim nöbeti tekniğinde ayçiçeği ekilmeden önce buğday veya buğday ekilmeden önce ayçiçeği ekilerek ayçiçeğinin veriminin arttırılması amaçlanmaktadır.