Tek yıllık bir tarım bitkisi olarak bilinen buğday, en çok üretilen bitkiler arasında yer almaktadır. Her türlü iklim, hava koşulu ve toprakta yetişebilecek türlere sahip olduğu için buğday yetiştiriciliği, dünyanın dört bir yanında geçim kaynağı olarak yapılmaktadır. Hem dünya genelinde hem de Türkiye’de en çok yetiştirilen tarım bitkisi olarak adından söz ettirmektedir.
Buğday Yetiştiriciliği
Her iklim koşulunda yetişebilecek buğday çeşidi bulunsa da genel olarak ılıman ve serin iklim bölgeleri buğday yetiştirmek için uygun olarak görülmektedir. Buğday ilk evresi olan çimlenme ve kardeşlenme evresinde çok sıcaktan hoşlanmamaktadır. Sıcaklığın en fazla 10 derece, nem oranının en fazla %60’ın üzerinde olduğu bölgelerde gelişime devam etmektedir.
Buğday Toprak Hazırlanması
Buğday yetiştiriciliği için toprak seçimi önemlidir. Derin, killi, tınlı – killi, organik maddesi kireç ve fosfor olan, kumlu tınlı topraklar en iyi buğday toprakları olarak görülmektedir. Seçilen toprak içerisinde ne kadar organik madde artarsa, alınacak olan buğdayın kalitesi, verimi de artış göstermektedir.
Buğday ekimi öncesinde yapılan toprak hazırlığı da kuru koşullar ve sulu koşullara göre iki çeşitte yapılmaktadır. Kuru bir bölgede buğday yetiştirirken buğday ekimi sonrası mercimek ekilerek bir nöbet oluşturulmaktadır. Mercimek yerine nanas da tercih edilebilmektedir. Sulu alanlarda ise buğdaydan sonra çapa bitkileri ekilerek toprağın hazırlanması sağlanmaktadır.
Buğday ekimi genellikle Ekim ve Kasım aylarında bir aylık süre içerisinde yapılmaktadır.