Fındık

ŞU KADAR GÖSTER 12 / 24 / 36
Bu alanda içerik bulunmamaktadır.

Fındık

Türkiye’nin özellikle Karadeniz bölgesinde bulunan birçok ilinde fındık yetiştiriciliği, önemli bir geçim kaynağı olarak bilinmektedir. Türkiye’nin yaklaşık 13 ilinde birbirinden farklı fındık çeşitleri yetiştiriciliği yapılmaktadır.  Üretim, dağıtım gibi alanlarda da fındık kişilere önemli bir iş istihdamı sağladığı düşünülmektedir.

Hem ülke ekonomisi açısından hem kişilere kazanç sağlaması ve iş istihdamı açısından hem de zengin besin değerleri ile fındık önemli bir besin olarak görülmektedir. Birçok kişi de bu alanda faaliyet göstermek istemektedir.

Fındık Üretimi

Nemli, ılıman iklim özellikleri fındık üretimi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu iklim ve hava koşullarında fındık üretiminden en büyük verim ve kazanç elde edilmektedir. Bu nedenle Karadeniz kıyıları en uygun bölge olarak bilinmektedir.

Fındık, saçak köke sahip bir tarla bitkisi olarak bilinmektedir. Kökleri derine gitmeyip, yanlara doğru yayılmaktadır. Toprak özellikleri açısından da fındık bitkisi çok seçici bir özelliğe sahip değildir. Besin değerleri açısından zengin, tınlı, humuslu ve derin topraklar verim açısından en uygun fındık toprakları olarak bilinmektedir.

Fındık Dikim Zamanı

Fındık dikim zamanı genel olarak Ekim aylarında başlamaktadır. Ekim ayında başlayan fındık ekimi, bitkilere su yürüyünceye kadar devam etmektedir. Kışın ılıman bir iklime sahip olan bölgelerde ekim için Ekim, Kasım, Aralık ayları sıklıkla tercih edilmektedir.

Sonbaharda dikim yapmak, 2 ay içerisinde fidenin tutup tutmayacağı anlaşılacağı için bu fideler yerine Ocak, Şubat aylarında yenileri dikilebileceği için avantaj sağlamaktadır.