Yemeklerde en sık kullanılan bir baklagil olarak bilinen mercimek, sık yetiştirilen tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Önemli bir geçim kaynağı olarak bilinen mercimek, içerisinde bulundurduğu besin değerleri açısından da insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir.
Mercimek Yetiştiriciliği
Kışlık ve yazlık ekimlere uygun mercimek çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kurak bölgelerde mercimek yetiştiriciliği yapan kişiler, ekim nöbeti yaparak üretici ve ülke ekonomisine yardımcı olmaktadır.
Kışlık ve yazlık ekim dönemlerinde, mercimek ekimi gerçekleştirilecek çiftçiler, toprak hazırlığı için öncelikle hububat hasadı gerçekleştirirler. Hububat hasadının ardından sonbahar mevsiminde soklu pulluklar kullanarak 20 cm derinlikler ile ilk sürümü yaparlar. Kış ayında ekim yapılacaksa, tırmık takımı kullanılarak ikinci sürüm yapılır ve böylece tohum yatağı hazırlanmış olur.
Mercimek Yetiştirme
Kışlık ekimlerde hububat sapları, mercimek ekimi esnasında problem yaratmaktadır. Bu nedenle hububat hasadı yapılırken anız yüksekliğinin fazla bırakılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yazlık ekim yapılacaksa, sonbaharda sürüm yapılır. Sonbahar sürümünün ardından ilkbahara kadar tarla hiçbir işlem yapılmadan bekletilir. Mercimek ekimi yapılmadan önce kazayağı takımı ile ikinci sürüm yapılır. Böylece toprak, yazlık mercimek ekimi için hazırlanmış olur.
Mercimek gübrelemesi de bilen kişiler tarafından bilgi alınarak yapılmalıdır. Ekilen bitkiler gübrelenirken ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Mercimek, gübrelemede azota ihtiyaç duymamaktadır. İlk gelişme evresinde ihtiyaç duyduğu gübre dozları belirlenerek o miktarda gübre ile gübreleme yapılmalıdır.