Pamuk çok yıllık tropik bir bitki olarak adlandırılmaktadır. Pamuk yaprakları geniş, ince, uzun ve derin oymalı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Dik gövdeli ve odun ile meyve dalları birbirinden ayrı olan pamuk uzun bir çiçeklenme ve hasat dönemine sahiptir.
Pamuğun insan yaşamındaki yeri ve önemi pamuk yetiştiriciliğinin önemli bir yere sahip olmasını sağlamıştır. Bu nedenle hem ülkemizde hem dünyada pamuk üretimi bir hayli fazladır.
Pamuk üretimi için Tarla/Arazi/Emlak ilanlarından pamuk tarlalarını takip edebilirsiniz. Pamuk yetiştirilmesi zahmetli bir süreçtir. Bu nedenle doğru tarlaların tercih edilmesi pamuğun verimi açısından çok önemli bir yere sahiptir.
Pamuk Hangi Topraklarda Yetişir?
Pamuk yetiştirilirken süzek ve alüvyal toprakların tercih edilmesi önemlidir. Pamuk yetiştiriciliğinde rutubet ve sıcaklığın elverişliği olduğu tuzsuz topraklarda pamuk üretiminin verimi artmaktadır.
Pamuk kuru ve sulu şartlarda yetiştirilen bir bitki olma özelliğine sahiptir. Gelişme aşamasında su ihtiyacı duyan pamuk için sulu tarlaların tercih edilmesi önemlidir.
Su kaynağının yakınında bulunan kiralık sulu tarlalar aracılığıyla su temini kontrollü bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Pamuk Yetiştirme Tekniği
Pamuk tarımında ekim nöbeti tekniği tercih edilmektedir. Pamuk ekimi yapılmayacak dönemlerde tarlalarda ekilmesi mümkün olan diğer bitkilerin yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Günümüzde pamuk üretiminde verim sağlayabilmek için ekim nöbeti tekniğinin başarılı bir şekilde uygulanması çok önemli bir yere sahiptir.