Dünyada en çok yetiştirilen yem bitkileri arasında yonca yer almaktadır. Boyu 50 – 80 cm arasında olan yonca otsu bir bitki olarak bilinmektedir. Besin değerleri açısından oldukça zengin olduğu, otlatılmaya elverişli olduğu için yem bitkilerinin kraliçesi olarak da söylenmektedir. Öte yandan yonca, organik madde ve azot açısından zengin, sus tutma kapasitesi iyi bir toprak bırakarak kendisinden sonra ekilecek tarım ürünlerine de zengin bir zemin hazırlamaktadır.
Yonca bitkisinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Hayvancılık alanında yem olarak sıklıkla tercih edildiği için yonca yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Soğuk bölgelerde yetişebilen türleri olduğu gibi sıcak bölgelerde yetiştirilmeye elverişli türleri de bulunmaktadır.
Yonca Yetiştiriciliği
Tınlı, kumlu – tınlı, kumu çok fazla olmayan, yeterli derecede kireç içeren toprak türleri, yonca yetiştirmeye elverişli topraklar olarak bilinmektedir. Aynı zamanda yonca üretimi yapılacak toprağın taban suyu yüksek olmalı ve pH değeri de 6.5 aşağı olmamalıdır. Normal ve verimli bir yonca üretimi yapılabilmesi için yetiştirileceği toprağın fosfor, potas açısından zengin olması gerekmektedir.
Yonca Ekimi İçin Uygun Arazi
Fazla eğimli bir arazide yonca ekimi yapılacaksa öncelikle teraslama sonra da tesviye işlemi yapılması gerekmektedir. Yonca ekilecek alan ekim için hazırlanırken, arazi yabancı bitkilerden temizlenmelidir. Yonca kökleri kendilerini çok derinlere kadar salabildiği için, toprağın alt kısımlarının yumuşak yapılı olması da önem taşımaktadır.
Yonca ekimi öncesinde toprağın pH değerine mutlaka bakılması gerekmektedir.