Balık dünyasının yırtıcı balıkları, amazon nehrinin sinirli türü kırmızı piranhalar aşırı agresif davranış biçimi sergileyebilmektedir. Güney Amerika amazon nehrinde yaşamlarına devam eden bu keskin dişli balık, etçil beslenme türü ile karınlarını doyurmaktadır. Orta ve yüzey seviyede yüzmeyi seven bu türlerin Latince ismi Pygocentrus nattereri'dir.
Kırmızı piranha bakımı özen isteyen bir türdür. Balık tutkunlarının akvaryumlarında bulundurmayı istediği nadir balık türlerinden birisi olan kırmızı piranhalar etçil olarak beslenir. 23 ile 27 derece su sıcaklığı ideal yaşam alanlarında oluşturulmalıdır. Boyu 35. santimetre civarlarına kadar çıkabilen bu türlerin 400 ile 500 litrelik sularda beslenmesi gerekir. Suyun orta ve ya yumuşak sertlikte olması gerekir. 5 ile 7,5 PH derecesinde su oranı ayarlanmalıdır. Kendi türüne girişken diğer türlere ise aşırı agresif özellikler gösterebilen bu balıklar artemia ya da su piresi ile beslenirse daha çabuk gelişim gösterebilirler.
Kırmızı piranha amazon nehrinin saldırgan türüdür. Aç bırakılmaması gerekir. Akvaryumda aç kalırlarsa birbirlerine saldırabilir ve ya akvaryuma uzanan bir eli hedef olarak seçebilirler. Fakat karınları doyurulduğunda herhangi bir sıkıntı yaratmayacak bu türün su piresi ve artemia ile beslenmesi daha iyi olacaktır.
Dişi ve erkek türün birbirinden ayırt edilmesi biraz zordur. Dişiler mat bir siyah, erkekler ise mavi renge benzeyen bir siyah renge bürünürler. Kırmızı piranha çiğ ve doğranmış balık türü ile de beslenebilir. Kırmızı et verilmemesi gerekir. Akvaryumunda loş ışık tercih edilmeli ve akvaryum bolca ağaç ve bitki süsleri ile dekora edilmelidir. Işığın fazla olmasından hoşlanmamaktadır bu türler.
Üremeleri için çiftleşen balık türü koyulaşmaya başlamaktadır. Bunun tespit edilmesi halinde çift ayrı ve daha büyük olan bir akvaryuma aktarılır. Suyu daha yumuşak bir hale getirmek gerekir. Çiftleşmeden sonra 1000ile 1500 arasında yumurta üretir ve dökerler. Yavrular olana kadar akvaryumdan ayırılmamaları gerekir. Bundan sonra yavrular için büyük olanların ayrılması daha uygun olacaktır. Kırmızı piranha besliyorsanız bu hususlara dikkat ederek daha uzun ömürlü ve daha işi gelişim gösteren bir tür olabilir.