Koç, damızlık erkek koyun anlamına gelen bir sözcüktür. Küçükbaş hayvan kategorisinde sınıflandırılır. Koç katımı diye adlandırılan dönem ise sonbaharda koçların dişi koyunların arasına bırakılarak çiftleştirildiği döneme verilen isimdir. Genellikle evcil olarak bilenen koçların yabanileri de vardır.
Koçlar Hangi Bölgelerde Yetişir?
Küçükbaş hayvancılık genellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yapılmaktadır. Türkiye Dünya’da en çok koyun-koç yetiştirilen ülkesidir. Bozkırların hayvanıdır. İklim olarak Türkiye’ de yetiştirilmesi uygundur. Düşük ısı sebebiyle Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Koçların postlarından ve etinden yararlanılır. Köpeğin yanı sıra evcilleştirilen en eski hayvanlardandır. Koçlarda her zaman bir çift boynuz bulunur. Yılda en az 2 kez çiftleştirilir. Sürüden istenilen verimin alınabilmesi için damızlığın titizlikle seçilmesi gerekiyor.
Damızlık Koç Seçimlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Damızlık koç seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı huşular vardır ve bunları şu şekilde sıralayabiliriz; kuzu verimi bakımından seçim, iri kuzu elde etmek için seçim, süt verimi bakımından seçim, yapağı verimi bakımından seçim, genel özellikler bakımından seçim. Genel özellikler bakımından seçim daha geniş bir anlam kapsadığından ötürü bu seçeneği ayrıntılı olarak ele alma gereksinimi duyulabilir. Damızlık seçiminden iki veya daha fazla özellik göz önüne alınarak seçim yapıla bilinir. Damızlık olarak seçilen hayvanlar mensubu oldukları ırkın tüm özelliklerini taşıyan en iyi örneklerinden olmalıdır. Kalıtsal kusurlarının bulunmadığına dikkat edilmelidir. Koç seçiminde bunlara ilaveten dikkat edilmesi gereken bir diğer huşular şunlardır; yumurtalarının büyük ve eşit olmasına ve aşım isteklerinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir.