Kolot peyniri genellikle Karadeniz bölgesinde yapılan bir peynir çeşididir. Orijinal adı ise kolof peyniridir. Ülkemizde yapılan en eski peynir çeşitlerinden biri olan Kolot peyniri Karadeniz bölgesinde Trabzon, Artvin, Rize ve Bayburt illerinde daha çok üretilmektedir. Hatta bu peynir Erzurum ilinin İspir ilçesinde de üretilir.
Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?
Her yöreye göre farklı bir isme sahip olan bu peynire kolete, goloti, kolot, kolof, koleti gibi isimler de söylenmektedir. Kolot peyniri yağsız çiğ inek sütünden yapılır. Temiz bir şekilde sağılan ve süzülen inek sütü büyük bir kazana konur. Emaye ya da alüminyum kazanlarda sütün kaymağı üzerine çıkana kadar bekletilir.
Başka Bir Yöntem De Var
Organik gıdalar içerisinde olan Kolot peyniri için bekletilen sütün kaymağı kepçe ya da uygun makine ile alınır. Ve kaynatılmadan bir sonraki gün alınan süt ile karıştırılarak ısıtılır. Bu işlem içerisinde süt kesilir. Kolot peyniri yapmanı başka bir yöntemi ise 15-20 litre sütü 30 dereceye kadar ısıtıp 2 çorba kaşığı peynir mayası eklenerek yapılan yöntemdir. Bu yöntemde süt 1 ila 1 buçuk saat mayalanmaya bırakılmaktadır.
Süzme Torbasına Aktarılır
Süte yapılan işlemde pıhtılaşma olduktan sonra bezden süzme torbasına alınır. Yaklaşık olarak 12 saat süren bu süzme işleminde peynir altı suyu çıkartılır ve ham peynir elde edilmiş olur. Elde edilen bu peynir yağsızdır. Piyasaya sürülmeden önce bazı işlemlerden geçirilen bu peynirin 1 kg' i 11 ila 14 litre sütten imal edilmektedir.
Piyasaya Sürülmeden Önce Peynirin İşlenmesi
Süt ürünleri üreticilerinin bazıları bu ham peyniri pazarlarda satarlar. Pazarlardan ham Kolot peyniri temin eden girişimciler bunları bazı işlemlerden geçirirler. Satıcılardan alınan ham peynir ince şekilde dilimlenerek yaklaşık 24-72 saat tahta tezgahlar üzerinde bekletilirler. Bekleme işlemi sırasında fermente olan peynirler daha sonra 2-3 saat 80-90 derece sıcak suda haşlanırlar.
Yuvarlak Şekil Alması İçin
Haşlanan bu peynirler kaşar peyniri yapımında olduğu gibi yoğrulmaktadır. El ile yaklaşık 1-2 kg'lık parçalara ayrılan bu peynirlerin, düz bir tezgahta bekletilerek yuvarlak ve kubbeli bir görünüm alması sağlanır. Sonrasında vakumlama ya da paketleme işlemi yapılarak piyasaya sürülür.