Büyükbaş hayvanlar; sığır, manda, at, eşek, katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı olarak bilinir. Küçükbaş hayvanlar ise koyun, keçi, tavşan ve kürkü olan hayvan yetiştiriciliğini kapsayan küçükbaş hayvancılık dalı olarak bilinir. Hayvan yetiştiriciliğinde besleme çok önemlidir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların beslenmesi ot, saman ve yem ile yapılır. Yemlerinde bulunan vitaminler sütlerine çok faydalıdır. Süt artışlarında kullanılan yemlerin kalitesi çok önemlidir.
Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvanlarda Kullanılan Aksesuarlar
Hayvancılıkta kullanılan aksesuarlar boynuz yakma kesme aletleri, doğum malzemeleri, hayvan sulukları, yem kapları, kaşıma aletleri, sağım aletleri, tıraş makinaları tırnak bakım ürünleri önemlidir. Hayvanların bakımında ve yetiştiriciliğinde aksesuarlar hem kolay bakım sağlar hem de hijyen için önemlidir. Bakımı yapılmayan hayvanlarda hastalık olasılığı yüksektir. Hayvan bakımında kullanılan aletlerin sterilliği çok önemlidir.
Küçükbaş Büyükbaş Hayvanların Bakımı
Hayvan bakımında en önemli konu hayvanlarınızı gezdirmektir. Kapalı kalan hayvanların gezen hayvanlara göre verimliliği düşüktür. Doğada gezen hayvanların sütü ve eti daha sağlıklıdır. Hayvan bakımında kapalı kaldıkları yerin genişliği de önemlidir. Alanları dar olan hayvanlar huzursuz olur. Hayvanbakımı iyi yapılırsa kilo artışı hızlı olur sütleri de sağlıklı ve daha yağlı olur.
Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvanların Beslenmesi
Meralarda büyütülen hayvanlar iyi kalitede otlarla beslenmeli ve karma yemlerle de desteklenmesi gereklidir. Yaşlarına göre besin miktarlarını ayarlamanız gereklidir. Küçük yaştaki hayvanlarınızı kaba yemleri kolayca sindiremezler, onlar için özellikle besleyici özel yemler tercih etmelisiniz. Kuru çayır otu tüketen hayvanlara mutlaka destek gıda olarak yemlik pancar, mısır silajı, çayır silajı ile ek gıda takviyesi yapılmalıdır.