Çeşitli tarım aletleri ile yapılan toprak işleme, toprağı ekim ve dikime hazır bir hale getirmek ile birlikte, toprağa zarar vermeden yapıldığında uzun vadede zararsız ve gerekli bir yöntemdir. Geleneksel toprak işleme yöntemlerinde toprağı devirerek işleme tekniği bulunmakta, ancak bu teknik, topraktaki mikrobiyolojik dengeyi alt üst edip toprağın oturmuş düzenini ve hava kanallarını bozmaktadır.
Ayrıca toprağın kesekli ve granüler yapıda olması ve tanecikli yapısını kaybetmemesi kalitesinin korunmasında son derece önemlidir. Aksi halde toprağın kum haline gelmesi söz konusu olabilmektedir. Bu da verimsiz, su tutma kapasitesi düşük olan bir toprak anlamına gelmektedir.
Kültivatör Ne İşe Yarar?
Bunun engellenmesi için 2. sınıf toprak işleme yöntemi olan devirmeden toprak işleme tekniği tercih edilmektedir. Teknoloji ve makine mühendisliğinin desteği ile tasarlanan tarım aletleri arasında yer alan kültivatörler de bunu sağlamaktadır.
Bu aletler toprağı büyük parçalar halinde kesim daha sonra bu parçayı alt üst eden bir yöntemden çok farklı olarak, toprak yüzeyini yırtma, kabartma gibi işlemler gerçekleştirmektedirler. Böylece toprağın doğal dengesinde ve tanecikli yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirilmeden toprak havalandırılması yapılmış olmaktadır.
Kültivatör Çeşitleri
Kültivatörlerin genel özelliklerinden bahsedecek olursak, 4 farklı tipte kültivatör bulunduğunu söylemek doğru olacaktır. Bu tipler arasında ağır kültivatörler, hafif kültivatörler, meliorasyon amaçlı kullanılanlar ve özel kültivatörler bulunmaktadır. Çizel ve Graham pulluğu ağır, kazayağı hafif, dipkazan meliorasyon, rod-weeder ise özel kültivatörler grubunda yer almaktadır.