Kümes hayvanları eti, sütü, tüyleri ve yumurtası için yetiştirilir. Evcil kanatlı hayvanlar arasında tavuk, horoz, ördek, hindi, kaz çoğu hayvancılık yetiştiriciliğinde önemli yere sahiplerdir. Güvercinler de yerel olarak yetiştiricilikte önemlidir. Kanatlı hayvanların bakımında kullanılan kümeshayvanıaksesuarları suluklar, yemlikler, kümes ızgarası, folluk, folluk keçesi olmakta ve bu aksesuarlar kümes hayvanları bakımı için önemlidir.
Kümes Hayvanlarının Bakımı
Kümes hayvanlarının bakımı günlük yapılmalıdır. Yemlenmesi sulanması belirlediğiniz saat aralıkları ile düzenli olarak yapılması gereklidir. Kümes hayvanı yaşam alanları geniş olması gereklidir. Günde en az 3 saat serbest otluklara bırakılmalıdır. Kullandığınız yemlerin kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Kaliteli yem sağlıkları için çok önemlidir. Ayrıca yumurtalarının daha kaliteli olmasını sağlar. Sağlıklı bir kümes hayvanı günlük ortalama iki yumurta yapmalıdır.
Kümes Hayvanlarının Özellikleri
Beslediğiniz kümes hayvanların etinden yumurtasından faydalanmak için en çok tercin edileni tavuktur. Kümes hayvanlarının bakımı büyük titizlik ister özellikle yaşam alanı olan kümeslerin soğuğa karşı yağmura karşı iyi korunması gereklidir. Bu ihtiyacınız için hazırkümesler tercih etmeniz en sağlıklısıdır.
Kümes Hayvanlarının Yumurtlama Dönemleri
Beslediğiniz kümes hayvanlarının yumurtlama zamanı için özellikle kümeslerin sıcak olması şarttır. Sıcak yerler kümes hayvanları için çok önemlidir. Rahatça yumurta yapabilmeleri için zeminin yumuşak olması gereklidir. Bunun için hazır satılan folluklar çok idealdir. Hazırfolluklar yumurtlayacak hayvanlar için büyük kolaylık sağlar. Sıcak ortamı kolay sağlayan folluklar kümes hayvanları yumurtlama bitiminden sonra yumurtaları kırılmadan almanızı kolaylaştırır.