Her hangi bir tarım ürününün, işleme tabi tutulması aşamasında kimyasal madde kullanılmamış ise, bu tip ürünler organik gıda olarak isimlendirilmektedir. Ayrıca, bu tarım ürünlerinin kimyasal madde işlemine tabi tutulmamasının yanında, genetiği ile de oynanmamış olması gerekmektedir. Yapay yöntem ile elde edilen hiçbir tarım ürünü, organik gıda çeşitlerine dahil olmamaktadır.
Organik Gıda Çeşitleri Gerek işlenişleri, gerek ise genetikleri nedeni ile organik gıda çeşitleri sınıfına dahil olan ürünler arasında, organik zeytinler, tavuk ve kırmızı et, süt ürünleri, yumurta, sebze ve meyveler, kuru bakliyatlar ve yağlar gibi ana sınıflar bulunmaktadır. Bu ana sınıfların her birine ait, kendi alt ürün grupları da, organik gıda çeşitlerine dahildir.
Diğer Organik Gıda Çeşitleri Bilinen klasik organik gıda ürünlerinin haricinde, reçeller, marmelatlar, sirkeler, turşular, pekmezler, ballar, salçalar, çay ve kahve gibi içeceklerinde yer aldığı diğer organik gıda çeşitleri de bulunmaktadır. Bu farklı diğer organik gıda çeşitleri arasında temel amaç, kimyasal işleme tabi tutulmayan ve genetiği ile oynanmayan ürün gruplarının üretilmiş olmasıdır.
Soyulmuş bal kabağı, havuç, hünnap, pembe üzüm, reçel çeşitleri, zeytinyağı bal kabağı tatlısı sarı buğday bulguru taze ceviz, Hindistan cevizi sütü, glutensiz mısır patlağı, dut sızması, yaban mersini bitter çikolata, glutensiz soya sütü, nane, zerdeçal, zahter gibi baharat ürünleri de, diğer organik gıda çeşitlerine giren gıda grupları arasında bulunmaktadır.