Piyasada farklı türde çeşit ve de farklı, farklı büyüklükte kafesler bulunmaktadır. Siz de muhabbet kuşuna kafes alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu büyüklüğü ve de yapılmış olduğu maddesidir.
Özellikle muhabbet kuşları hareket etmeyi seven kuşlar olduğundan dolayı küçük kafeslerden hoşlanmazlar. Kuşunuzun neredeyse günün bütün bir kısmını kafeste geçirdiğini düşünecek olursak, sırf ekonomik olacak diye küçük kafes almaktan kaçının. Büyük kafes olarak bildiğimiz kafes ölçüleri 45x40x40 ve bundan büyük kafeslerdir. Kafesin dış cephesinde bulunan tellerin yatay olması, kuşunuzun kaymadan kolayca tellere tutunmasını sağlar.
Günlük Kafes Temizliği
1- Kafes temizliği genellikle sabah saatlerinde yapılmalıdır. İlk işiniz olarak yemlikleri, sulukları, yemişlik ve de eğer kirlenmişse tünekleri, kafesin sürgülü tabanıyla birlikte çıkartılıp, temizliğin yapıldığı ve de yemlerin tazelendiği yerlere götürülür. Tünek başlıklarında olan, bitlere karşı konmuş olan toz gereğinde temizlenir.
2- Kaplar temizlenir, suyu ve yemlikleri, gereken özen gösterilip tazelenir. Kafesin taban kısmına eğer ki taban kumu seriyorsanız, burada bulunan dışkı ve yem artıklarını toplayın. Muhabbet kuşlarının dışkıları kuru olduğu için ve yemleri aşırı olarak dağıtmadan yedikleri için bu işlem oldukça kolaydır. Taban kumu serilmiyorsa eğer, kafesin tabanına tabanı koruyan, temizlikte kolay olan kalın paket kâğıtlarından uygun ölçülerde kesilerek kullanılması yararlı olur.
Kafes Kaç Gün Arayla Temizlenir
Kafeslerin günlük bakım ve de temizliklerinden başka, haftada ya da on beş günde bir daha büyük ve ayrıntılı olarak temizlik yapmak yararlı bir zorunluluktur. Bu büyük temizlikte, kafesin ve salmaların her yeri inceden inceye detaylı olarak temizlenir. Hiçbir yerde yem artığı yada pislik bırakılmaz.