Skt Grubu

ŞU KADAR GÖSTER 12 / 24 / 36

Skt Grubu

Massey Ferguson Skt Grubu

            1847 yılında Newcastle Ontario`da Daniel Massey tamir atölyesi kurdu. Bu atölye sadece tarımla alakalı ürünler üretiyordu. Daha sonra 1953`de Harry Ferguson ile ortak olduktan sonra Massey Ferguson isimli traktör üreticisi haline dönüştü. Marka diğer markalardan farklı gözükmek için her zaman aynı renkte, yani kırmızı renkte üretim yapıyor.

            Massey Ferguson traktör çeşitlerinin çok fazla şekilde traktör yedek parçası vardır. Yedek parçalardan biri de SKT grubu ve ona ait traktör yedek parça çeşitleri de var. Massey Ferguson markasına ait SKT grubu traktör yedek parça listesini açık şekilde anlatalım. Öncelikle SKT grubu keçe tiplerine ait bazı sembollerin anlamlarına bakalım:

 A: Yay yuvası mevcut değil.

 B: En fazla 5Bar basınca kadar dayanabiliyor.

 C: Keçe yüksekliğinden daha yüksek bir dudak var(1-tanımın sonundaki tip).

 C: Çevresi çalışkan dış dudaklıdır(2-tanımın başındaki tip).

 L: Malzeme olarak kauçuk kullanılmıştır.

 F: Malzeme olarak PTFE kullanılmıştır.

 K: Malzeme olarak yün kullanılmıştır.

 L: Toz dudağa sahip(3-baştaysa içe, sondaysa dudak dışa doğrudur).

 LL: Çift toz dudağa sahiptir.

 R: Alın kısmında işlevsel bir dudağa sahiptir.

 Sağ: Mili sağ kısma dönenler için keçe demektir.

 Sol: Mili sol kısma dönenler için keçe demektir.

 SS: Hem sağ hem sol (çavuş tırtıla sahiptir).

 SC: Porya keçeye sahip kaset tipi tekerlek demek.

 SP: Özel durumlu keçeye sahiptir.

 T: Dış yüzeyi tırtıla sahiptir.

 X: Keçeleri çift dudaklıdır.

            1955`ten beri mevcut olan SKT grubu traktör yedek parça listeleriyle birkaç markayla çalışıyor. Onlarsan biri de Massey Ferguson`dur. Massey Ferguson markalarında kullanım yerlerine göre bunu açıklayalım. Massey Ferguson modellerinden birini ele alalım. Mesela MF 135 modelinde motor tiplerinden L3L sağ Krank önde kullanıldığı halde L3L sol ve L3 sol Krank arkada kullanılıyor. Bu anlattıklarımız çoğu modelde aynıdır.

            Şanzuman-AKS`de L3 ön tekerde, SPSL ve L1L arka teker içinde kullanılıyor. Aynı zamanda L3 Şanzumanın hem ön hem arka kısmında L1L sadece ön kısmında kullanılıyor. Hidrolik sistemde için O ve TM Kaldırma sistemi için kullanılıyor. Modeller yıllara göre değiştiği gibi tiplerde değişimler oluyor. Daha detaylı bilgi edinmek için SKT`ni kendi sitesinden araştırabilirsiniz.