Latince adı Pseudotropheus Socolofi olan Mavi Prensesin anavatanı Malavi gölünün kayalık kesimleridir. 25-26c derece sıcak sularda yaşayan mavi prenses 15cm boyunda ve otçul bir balık türüdür. Diğer türlerine göre mavi prenses çok daha saldırgan ve çok daha büyüktür. Saldırıcı yapısı dolayısıyla akvaryum ortamında diğer erkek balıkları şiddeti altında bırakması muhtemel olan mavi prenses bu agresif yapısını özellikle üreme zamanlarında daha yoğunlukta göstermektedir.
İsim ve aile yapıları gereği sarı prensesle aynı gibi görünseler de aynı türden değillerdir. Mavi Prenseslerin dişi ya da erkek mi olduğunu anlamak için genellikle yüzgeç kısmına bakılır. Yumurtlama noktası fazla olan ve karın bölgesindeki yüzgeci daha uzun olan balık erkek balıktır.
Yumurtlama sayıları ise yeni büyümüş dişilerde 5 ile 10 yumurta iken yaşını almış balıklarda bu sayı 30 yumurtaya kadar çıkabilmektedir. Karma akvaryumda baskın olan erkeğin agresifliğini azaltmak amaçlı bol dişi ile beslenmesi gerektiği önerilen bir balık türüdür. Mavi Prenseslerin yavrularının ilk 5 aya kadar her ay 1 cm uzadığını söyleyebiliriz. Bulundukları ortamların mutlaka kayalık olması önerilir.
Mavi Prenses türünü incelediğimizde akvaryum içerisinde eğer kendi dışında fazla erkek balık varsa renklerini asla göstermezler ki renkleri mavinin çok muhteşem bir tonudur. Yaşamayı sevdikleri ortam dolayısıyla akvaryum içerisinde kayalıklarda oynamayı çok seven bir balık türüdür. Özellikle karanlık ortamlarda bu kayalıklardaki oyuklara saklanırlar. Akvaryumda beslerken dişi sayısının erkek sayısından mümkün olduğunca fazla olması gerekmektedir ki erkeklerin yırtıcı bir yapıya sahip olmalarından dolayı yoksa ağzında yumurta olan dişiyi şiddete maruz bırakarak yumurtalarını yutmasına sebep olabilirler.
Akvaryumcularda satın almaya gittiğinizde rengini size göstermeyebilir bunun sebebi yukarıda da söylediğimiz gibi akvaryum içerisinde kendi dışında çok fazla erkek balığın olmasından kaynaklanan bir durumdur.
Eğer bir mavi prenses besliyorsanız onu beslerken dikkat etmeniz gereken en önemli husus ona yem alırken aldığınız yemin D vitamini içeriyor olması ve ot ağırlıklı olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu türler dip kayalıklarda yüzdükleri için akvaryumunuzun oldukça derin olması gerekmektedir.