Mesir macunu

ŞU KADAR GÖSTER 12 / 24 / 36
Bu alanda içerik bulunmamaktadır.

Mesir macunu

Doğal Afrodizyak Mesir Macunu

Mesir macunu halk arasında sadece afrodizyak etkisi ile bilinmektedir. Fakat mesir macunu son derece doğal ve besleyici bir ilaç niteliği taşımaktadır. Asırlardır Anadolu topraklarında kullanılan mesir macunu afrodizyak etkisinin yanı sıra birçok hastalığa iyi gelmekte ve metabolizma için son derece yararlı olmaktadır. Mesir macunu içerisinde 41 farklı baharat özü barındırmaktadır.

Yapılan incelemelerde bu baharatların farmakolojik etkileri oldukça yoğun olduğu görülmüştür. 1500’lü yıllarda Musa Bin Muslihiddin Bin Kılıç adında bir hekim tarafından bulunan bu macun önceleri hastalara ilaç olarak verilmekteydi. İyileştirici etkisinden ve çokça talep edilmesinden dolayı sonrasında minareden halka her yıl dağıtılan bir ürün haline geldi ve bugünkü duruma erişildi.

Mesir Macunu Faydaları Nelerdir?

Mesir macunu geleneksel olarak Manisa’da 15 Nisan’da dağıtılmaktadır. Bunun da önemli bir anlamı bulunmaktadır. İnsanların bütün kış hareketsiz kaldıkları ve kanları kirlendikleri düşünülür. Baharın gelmesi ile birlikte de kanı hareketlendirmek ve kuvvet vermek adına mesir macunu dağıtılır. Bu sayede de baharın gelmesi ile hareketlenen doğaya insan da ayak uydurur ve yeniden doğuş, yeniden güç kazanma şeklinde bir anlam üretilir. Mesir macununun faydaları ise saymakla bitmeyecek kadar çoktur.

Kış boyunca insan bünyesinde oluşan tüm zararlı bakterileri temizler, iştah açıcı özelliği vardır, sindirimi kolaylaştırır, kuvvet veriri, idrar söktürücü, yorgunluk giderici ve hormonları hareket ettirici etkileri bulunmaktadır. Mesir macunu ayrıca zehirli hayvanların sokmasına karşın panzehir işlevi de görmektedir.

Doğal Manisa Mesir Macunu

Yüzyıllardır Anadolu topraklarında kullanılan ve artık geleneksel bir hale gelen mesir macunu şenlikleri Manisa’da her 15 Nisan gününde kutlanmakta ve halka tonlarca mesir macunu dağıtılmaktadır. Bir ritüel halini alan bu durum yazın başlaması ile birlikte insanların da doğaya ayak uydurmasını sağlamaktadır.

Mesir macunu için Anadolu’da rivayet edilen ve halk arasında oldukça yaygın olan inanışlar da vardır. Mesir macunu yiyen evlenmemiş kızlar o yıl içerisinde evlenirler, çocuk hastalıklarına iyi gelir, çocuğu olmayan çiftlerin istekleri gerçekleşir, Nevruz günü mesir macunu yiyen ağır hastalar bile iyileşir ve mesir macunu yiyen bir kişi o yıl boyunca zehirli bir hayvan tarafından ısırılsa bile bu hayvanın zehri kişiye zarar vermez.