Mırmır balığı ülkemizin sularında yaşayan ve yılan balığı familyasından olan Mırmır balıkları Mercan balıklarının en çok bilinen türleri arasındadır. Bu balıklar mercan veya çizgili mercan balığı olarak da bilinmektedir. Fakat en yaygın ve bilinen ismi Mırmır balığıdır. Mırmır balığı Marmara, Akdeniz ve Ege Denizlerinde yaygın olarak bulunur.
Mırmır Yılan Balığı Yaşamsal Alanları
Mercan ailesinin en bilinen türü olan Mırmır balığı yerleşim bölgeleri genellikle kumluk dipleridir. Fakat zaman zaman taşlık ve yosunlu yerlerde de yaşarlar. Mırmır balıkları genellikle diplerde kum altında yaşayan bentik canlılar ile beslenirler. Mırmır yılan balığı yazın deniz kıyılarında 3 metreye kadar gelir. Kış aylarında ise derin sulara giderler ve 150 metre derinlikle yaşarlar ve üreme dönemleri genellikle Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
Mırmır Balıklarının Fiziksek Yapıları
Mırmır yılan balıkları 1 yaşında 10 ile 13 cm civarında olmaktadır. 5 yaşına geldiğinde ise 30 – 35 cm civarındadır. Mırmır balığı vücudu iri pullarla kaplıdır. Vücudu uzundur ve yanlardan basıktır. Mırmır balıklarının kafası büyük, gözleri ise iridir. Bu balıkların ağzı oldukça kuvvetlidir. Sırtı esmer yanları ise açık renkli ve karnının altı beyazdır. Mırmır balıklarının sırtından karnına doğru 10 – 15 adet çizgi bulunur bu çizgiler karın kısmına ulaşmadan biterler.
Mırmır Yılan Balığı Besleme Şartları
Mırmır yılan balığı beslenmesinde özellikle çevre şartları çok önemlidir. Mırmır yılan balığı beslenmesi akvaryum ve havuzlarda olmaktadır. Bu alanların fiziki şartları balıkların yaşamsal düzenleri için çok önemlidir. Gerekli şartların sağlanamaması durumunda Mırmır Yılan balıklarının ömürleri kısa olacaktır.