Evcil hayvan bakanların en çok sevdiği hayvan türleri arasındadır. Bu türler evimizde ve yanımızda türlü seslerle bize neşe katar. Yalnızlığımızı alır. Muhabbet kuşları farklı renklerde ve desenlerde en güzel ve büyük kafeslerinde evimizin başköşesinde bizlere eşlik ederler. Kimi zamanlar bu kuşları evin içinde dolaşması için dışarıya salarız. Avizelerin, TV sehpasının ve kap üstlerinde dolaşırlar.
Kimi zaman evinizdeki tüllere dolanabilir. Muhabbet kuşları en yakın dostlarımız ve biz onlara güzel, bakımlı, düzgün bir şekilde bakabilirsek onlarla yaşadığımız duygusal bağı arttırırız. Muhabbet kuşları beslenmeleri, bakımları, eğitimleri, hastalıkları, zararlı ve yararlı durumları, yumurtlama dönemleri hakkında bilgileri ve yaşanılan sorunlarla ilgili çözümler hakkında bizler birçok faydalı bilgilere sahibiz. Evinde muhabbet kuşu bakmayan aile yok gibidir.
Muhabbet kuşu temel gereksinimleri yüksek kaliteli tohumlar, temiz ve taze su veya vitamin takviyeli su, mineral tablet ve oyuncaları olması şarttır. Muhabbet kuşu aldığımızda ilk olarak kafesine alışma zamanı bulunmaktadır. Yaklaşık 3- 4 gün bekleriz. Evcilleştirilmesi kolaydır. Kısa sürede ve kolay yöntemlerle yapılabilir. Evcilleştirme süreci evin içerisinde bir kişi tarafından yapılır. Kuşa ani hareketlerde bulunmayız.
Muhabbet kuşu kolay stres yapan bir hayvan türüdür. Eğitim ilklerde kafesin içinde ve sakin hareketlerle olur. Yumuşak ses tonları ve yumuşak el hareketleri muhabbet kuşunuzu sakinleştirir. Güvenini sağlarsınız. Bir süre sonra sizden kaçmayacaktır. Parmakla tüylerini okşayabilir. Parmağınıza çıkmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonraları kafes dışına çıkabilmeye başlatınız. Odanızda kesinlikle kedi ve köpek bulundurmayın. Ayrıca aspiratör ve klima bulunuyorsa çalışıyor durumda olmamalıdır.
Yeteri derecede ışıklı ortam olmalıdır. Elinizle yavaş bir şekilde kafesten muhabbet kuşunu çıkartabilirsiniz. İlk zamanlar girmek istemez. Hava kararmasını bekleyerek bu şekilde yavaş ve sakin bir şekilde tutarak kafese koyabilirsiniz. Ömürleri 8- 10 yıl kadardır. Beslenme durumları strese bağlı olarak azaltılır veya arttırılır. Yavru muhabbet kuşu alarak işe başlamak istiyorsanız, muhabbet kuşu cinsiyetlerine önem veriniz.
Burun akıntısı ve ayak kısımları yaralı muhabbet kuşu almayınız. Muhabbet kuşu kafes seçimlerinde dikkatli olun geniş ve rahat hareket olanakları sağlayabilen kafesler daima iyidir. Gaga taşı mutlaka olması gerekir. Mama ve su kapları bulunulması şarttır. Aynası, merdiveni, zili olursa yalnızlık çekmez. Tırnaklarının uzamasını kontrol altında tutmanız gerekmektedir. Bu sayede ayaklarının kırılması zorlaşmaz. Yumurtlama zamanı kafeste yavruluk kısmı bulunmalıdır. Yumurtaları ellemeyin. Anne kuşun beslenmesi önemlidir. Vitamin takviyesi yaptırılabilir. Bu türün konuşmasını istiyorsanız genç muhabbet kuşları daha hızlı öğrenebilirler. Günün belirli zamanlarında devamlı konuşabilirsiniz.
Sesleri kayıt yaparak, devamlı çaldırabilirsiniz. Çeşitli hastalıkları bulunmaktadır. Tüylerin kabarması, ishal ya da kabız olması ve önemli durum bu olayları erken fark etmenizdir. Muhabbet kuşunuzun farklı bir tepki ya da rahatsız olduğu bir durumda en yakın zamanda veterinere götürmeniz gerekmektedir. Anahtar kelime ilanlarımıza aşağıdan bakabilirsiniz.