Sevilen tatlı atıştırmalıklar arasında pişmaniye ilk sırada akla gelmektedir. Keten helva, çekme helva, tel helva, tepme helva gibi değişik yörelerde değişik isimler ile bilinmektedir. Marketler dahil bir çok yerde pişmaniye bulmak mümkündür. Aslen pişmaniye bir İzmit tatlısıdır. Özgün tadı, hafif bir atıştırmalık olması nedeniyle her yaştan kişiler pişmaniyeyi severek tüketmektedir.
Pişmaniye Tarihi
Pişmaniye tatlısının kökeni İran’a dayanmaktadır. Pişmaniye tatlısının görüntüsü, koyun yününe benzemektedir. Bu nedenle İranlılar bu tatlıya, yün gibi anlamına gelen peşmek kelimesini uygun görmüştür. Zamanla peşmek Türkçeleşerek, Türkçeye Pişmaniye olarak geçmiştir.
Pişmaniye ilk defa Kandıralı Hayrettin usta tarafından keşfedilmiş, daha sonra ise Hacı Agop Dolmacıyan adlı Ermeni usta tarafından satış pazarına çıkarılmıştır. O günden bu güne pişmaniye dünya genelinde beğenilerek tüketilen tatlı atıştırmalıklar arasında yerini almaktadır.
Pişmaniye Yapımı
Pişmaniye tatlısı yapımında tereyağı, vanilya veya kakao, limon tuzu, şeker, tahin, un ve su kullanılmaktadır. İlk olarak şeker, limon tuzu ağda kıvamına gelinceye kadar 170 derece sıcaklıkta kaynatılır. Kaynatılan ve ağda kıvamını alan şeker mermer bir taşın üzerine dökülür, soğuması beklenir. Büyükçe bir halka şekli verilir.
Geniş sininin üzerine kavrulmuş unun üzerine eritilmiş tereyağı ve kalan malzemeler ilave edilir. Çevrilmeye başlanır. Pişmaniye yapımında bu çevirme işi oldukça zahmetlidir. Kopmaması için büyük bir titizlikle çalışmak gerekir. Genellikle altı kişi birlikte halka biçimindeki ağdayı unun üstünde çevirir. Çevirişler esnasında halka şekli bozulmamaya ve yeniden yapılmaya özen gösterilir.
Ağda kıvamındaki şeker una yedirilince, ağda tel tel oluncaya kadar çevirme işlemine devam edilmektedir. Çevirme esnasında en önemli olan ağdanın kopmamasıdır. Bu nedenle ustalar çevirme esnasında büyük bir özen göstermektedir.
Pişmaniye İçerisinde Bulunan Kalori
Tatlı atıştırmalıklar, diyet yapan ve kilo problemi olan kişileri her zaman korkutmaktadır. Türkiye’nin her yerinde sevilerek tüketilen pişmaniyenin kilo problemine yol açıp açmadığı da merak konusu olmaktadır. Pişmaniye yapımı şekerin kaynatılıp ağda haline getirildikten sonra kavrulmuş unda çevrilmesi ile elde edilen bir tatlıdır. Bu nedenle içerisinde yoğun miktarda şeker bulunmaktadır.
100 gram pişmaniye içerisinde 103.02 gram karbonhidrat, 2.41.9 gram protein, 6.92 gram yağ bulunmaktadır. Bu nedenle kilo problemi olan kişiler, pişmaniye kalorisi göz önünde bulundurarak tüketmelidir.