Tarla / arazi / emlak satışlarının artmasının önemli sebeplerinden biri de tarımda mekanizasyonun gelişmiş olmasının yanı sıra, çeşitli iklim ve toprak koşullarına dayanıklı bitkilerin ıslah edilmesi ve susuz tarım uygulamalarının ekonomik yetiştiriciliğe imkan tanıyor olmasıdır.
Susuz Tarım Nasıl Yapılır?
Bazı satılık susuz tarlaların ıslah edilmesi gerekebilmektedir. Arazinin tarıma elverişli hale getirilmesi için besin elementleri bakımından zenginleştirilmesi, tekstürünün düzeltilmesi önemlidir.
Yüzey örtüsü bitkileri de bu açısından arazi ıslahında önemli rol oynamaktadırlar. Özellikle bol yeşil aksam veren tarla bitkileri, susuz arazide masrafsız yetiştirilerek belli dönem sonrasında biçilip toprağa karıştırılabilmektedir.
Bu da yeşil gübre adı altında organik gübreleme faaliyetlerinin önemli bir kolunu oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu tip bitkiler, toprağı tamamen kaplayarak toprağın buharlaşma yolu ile nem kaybetmesini engellerler.
Bu yüzden toprak sadece yağışlardan aldığı nem ile idare edebilir ve bitkiler sulama masrafı ve işçiliği olmaksızın kendi kendilerine büyürler.
Aspir ve Kekik Yetiştiriciliği
Kurak koşullara dayanıklı olan tüm bitkiler bu koşullarda yetiştirilebilmekle birlikte, tıbbi aromatik bitkiler arasında bulunan aspir ve kekik bitkilerinin de bu yolla yetiştirilebildiği tespit edilmiştir.
Aspir toprak erozyonunun önlenmesi için son derece önemli bir bitkidir ve kökleri de toprağa önemli oranda organik katkı yapacaktır. Kekik bitkisi ile şimdilerde en önemli baharat bitkileri arasında yer almaktadır.
Bunun yanı sıra yaş tüketiminin vücuda faydasının tespit edilmesi ile birlikte kullanımı her geçen gün daha da artmaktadır.