Mercimek tek yıllık bir tarım ürünüdür. Çevre koşullarına göre büyüklüğü değişiklik gösteren mercimeğin ortalama yüksekliği 15 ile 75 cm arasında farklılıklar gösterebilmektedir.
GAP Projesi’nin yürütüldüğü Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde baklagil ekim alanı için %25 oranında bir ekim alanı ayrılmıştır. %25 oranındaki baklagil tarım alanının %85’lik bölümü mercimeğe ayrılmıştır.
Mercimek sıcak ve ılıman iklimlerde yetiştirilebilmektedir. Ancak mercimek sadece sıcak alanlarda değil soğuk alanlar da yetiştirilebilmektedir. Mercimek baklagiller arasında sıcak ve soğuğa en dayanıklı tarım ürünü olarak bilinmektedir.
Mercimek ekimi için uygun Tarla/Arazi/Emlak ilanlarını takip ederek mercimek yetiştiriciliğine başlayabilirsiniz.
Mercimek Yetiştiriciliği
Mercimek kumlu ve ağır killi topraklarda yetiştirilebilmektedir. Ancak mercimekten iyi bir verim almak isteyen kişiler kumlu, tınlı ve kireçli toprakları tercih etmelidir.
Mercimek kuru şartlarda yetiştiriciliği yapılan bir tarım ürünüdür. Bu yüzden sulama yapılmayan mercimek yetiştiriciliğinde susuz tarım alanları tercih edilebilmektedir. Fazla su mercimeğe zarar vermektedir. Ancak aşırı kurak havalardan az miktarda su verilmesi mümkünüdür.
Satılık susuz tarla alarak mercimek yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Suya ihtiyaç duymayan mercimek önemli bir tarım ürünüdür.
Mercimek Yetiştiriciliğinde Kullanılan Yetiştirme Tekniği
Mercimek üretiminde ekim nöbeti tekniği kullanılmaktadır. Bu sayede mercimekten elde edilen verim arttırılmaktadır.
Mercimek yetiştiriciliğinde ekim alanlarının hazırlığı, gübreleme, ekim, hasar ve çapalamanın doğru bir şekilde yapılması mercimeğin verimliliği arttıran kriterler arasında yer almaktadır.