Yaz ve kış aylarında, besicilik ile geçimini sağlayan kişiler, yeşil ve taze yem bulamamaktan şikayet etmektedir. Bu açıdan silajın hayvancılıkta büyük bir önemi vardır. Yeşil yapraklı ve sulu olan bitkilere silaj yapılmaktadır. Bu işle uğraşan birçok kişi genellikle mısır silajı tercih etmektedir.
Mısır, kolay sıkışabilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle silajlanmaya en uygun ve kolayca silaj yapılabilen bir bitki olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hayvanlara yem olarak verilen silajlık mısır, enerji açısından da zengin olduğundan sıklıkla tercih edilmektedir.
Silajlık Mısır Yapımı
Mısır silajı yapılmadan önce, silaj yapılacak mısırın ekimi yapılmaktadır. Silajın yapıldığı bölgelere göre silaj zamanı değişkenlik göstermektedir. Bazı bölgelerde nisan – mayıs aylarında bazı bölgelerde ise haziran – temmuz aylarında silaj yapımı tercih edilmektedir.
Silajlık olarak ekilmiş olan mısırın bolca sulanması, verim alınması açısından önemlidir. Ekilen silajlık mısır hasatı, ekimden yaklaşık 3 ay sonra yapılmaktadır. Mısır daneleri, süt dolumu döneminden sonra hamur oluşumu dönemine girmektedir. Silaj yapımı için en uygun dönem bu dönem olarak bilinmektedir.
Silajlık Mısır Hasatı
Hasat zamanında ekilmiş olan mısırlar silaj makineleri ile hasat edilmektedir. Toplandıktan sonra silaj için açılmış olan çukurlara doldurulurlar. Ardından iyice sıkışmaları için üzerlerinden traktör ile geçilmektedir. Daha sonra da üstleri hava almayacak şekilde örtülmektedir.
İyi silaj yapımı için kullanılan silo yapımının önemi büyüktür. Kullanılacak ürün özelliğine göre gerekli silo çeşidi de seçilmektedir.