Soğan bitkisine olan ihtiyaç son zamanlarda oldukça artış göstermiştir. Bunun sebeplerinden biri ise son derece besleyici olmasının yanında bünyesinde barındırdığı sayısız vitamin ve minerallerdir.
Soğan bitkisi iklim yönünden çok seçici bir bitkidir. Gün uzunluğu ve sıcaklık ortalamaları soğanın gelişmesini etkileyen en önemli 2 unsurdur. Bitki erken gelişme aşamasında serin bir havaya istek duymaktadır. Fakat soğan bitkisinde baş bağlama ve baş oluşum süreçlerinde sıcak bir havaya ihtiyaç duyacaktır.
Erken gelişme sürecinde 13 C civarında bir ısıya ihtiyaç duyan soğan bitkisi, baş bağlama döneminde ise 21 C derece sıcaklığa ihtiyaç duyacaktır. Aynı zamanda başın olgunlaşması içinde yaklaşık 27 C derece sıcaklık isteyecektir.
Semiz Otu Yetiştiriciliği
Soğan bitkisinin gelişmesi için besin değeri yeterli olan bir toprak gereklidir. Hafif değerlere sahip topraklarda başlayarak, tınlı ve hafif killi topraklarda da yetişebilir.
Soğan yetiştiriciliği yapılabilmesi için en uygun topraklar; gevşek yapıda ve yeterli miktarda su tutabilen, köklerin yayıldığı sahalar serin, humuslu ve kolayca işlenebilen topraklardır.
Soğan bitkisi özellikle toprağın PH derecesine karşı çok hassas bir yapıdadır. Soğan bitkisi için en uygun pH değeri ise 6,0 ve 6,5 civarındadır.
Soğan Toğrağı
Soğan yetiştirilecek olan arazide daha önceden baklagil yetiştirmesi yapılmış ise soğandan gayet iyi sonuç alınacaktır. Soğan ekimi sırasında aynı sıraya arka arkaya dizilmemeli ve soğanın ekileceği toprağa 3 yılda bir ekim yapılmalıdır.
Soğan ekilecek olan toprağa durumuna gire bir ay kadar önce 1 veya 2 defa pullukla ve tam tavında iken sürülmelidir.
Keseklerin ufalanması ve toprak yüzeyinde bulunan çeşitli bitki artıklarının temizlenmesi için tırmık çalışması yapılmalıdır. Soğan bitkisi yumru bir yapıya sahip olduğu ve toprak altında geliştiği için, toprağı bastıran ve sıkıştıran merdane freze gibi aletlerle sürülmelidir.
Arazi gevşek ve süngerimsi hale getirilmeli ve ekime dikime elverişli bir yapıya kavuşturulmalıdır.
Soğan yetiştiriciliği yapılırken ekim ve dikim yöntemlerinde kullanılabilir. Toprak verimli olduğunda ve istenilen gün uzunlukları ve sıcaklık sağladığında bitkiler gayet sağlıklı ve verimli bir şekilde yetişebilecektir.