Tere Tohumu

ŞU KADAR GÖSTER 12 / 24 / 36

Tere Tohumu

Tere

Tere bitkisinin anavatanı Asya ve Kuzey Afrika olarak bilinmektedir. Ayrıca tere bitkisi tek yıllık özellikler gösteren bir bitki türüdür. Hoş kokulu ve baharatlı bir yapıya sahiptir. Genelde ülkemizde salatalar da ve garnitürler de lezzet verici olarak kullanılır.

Tere bitkisi sıcak yaz ayları haricinde ülkemizde hemen hemen her zaman ve her yerde yetiştirilebilir bir özelliğe sahiptir. Ticaret boyutunda ise Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilir.

Aynı zamanda oldukça yoğun olarak ev bahçelerinde ve saksılarda da amatör olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Tere bitkisi maydanoz ve dereotu gibi yeşil sebzeler kategorisinde yer alır. Fakat ülkemizde çok yaygın bir yetiştirme alanına sahip değildir. ülkemizde yıllık 2000 ton civarında tere üretimi yapılmaktadır.

Tere Yetiştiriciliği

Tere bitkisi de bir çok yeşil bitki gibi içerisinde birçok faydalı vitamin ve mineral barındıran bir bitkidir. Kan şekeri düşürmede ve kanı temizlemede etkili bir tedavi sunar. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliği de bilinmektedir.  Aynı zamanda sigaranın vücuda verdiği zararları hafifletirken, karaciğere de olumlu etkilerde bulunur.

Tere bitkisinin üretimi ise doğrudan tohum ekimi ile yapılmaktadır. Yılın her döneminde üretilebilen bir bitki olsa da genelde ilkbahar mevsiminde daha verimli olacaktır.

Tere bitkisinin tohumları çok küçük olduğundan dolayı tohumun ekiminin yapılacağı tohum yatağının iyi hazırlanmış olması gerekmektedir.

Ülkemizde tere bitkisinin üretim şekilleri mevsimlere göre değişiklik gösterir fakat genelde tava ve ya tahtalarda üretimi yapılmaktadır. Önce tava ve ya tahta hazırlanır ve ekimi yapılır.

Tere Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Tere bitkisinin üretimi genelde ilkbahar aylarında yapılmaktadır. Fakat Ege ve Akdeniz gibi ılıman iklime sahip olan ve kışın don risklerinin neredeyse hiç olmadığı bölgelerde yaz aylarının kavurucu sıcaklığı haricinde her mevsim yapılabilir.

Tere bitkisinin kademeli ekimi ve toplayıcılığı yapılır. Dereotu bitkisi gibi 1 ve ya 2 defa biçilebildiğinden dolayı kademe sistemiyle yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Tere bitkisi ılıman bir iklimi isteyeceği için gölge ve serin yerleri tercih eder ve böylece daha verimli olur. Sıcaklık arttıkça tadında acılaşma olacaktır.