Tarım alanlarının ve arazilerinin vazgeçilmez aleti olan tırmık, Toprağın işlenmesi için kullanılan önemli bir tarım aletidir.
Tırmık toprağın ekiminden önce, ekiminden sonra ve ekimi sırasında kullanılan, yani toprağın her anında yoğun bir şekilde ihtiyaç duyulan aletlerden biridir.
Tırmık toprağın yüzeyinden 4 ile 8 cm arasında toprağı eşelemeye yarayan bir alettir. Tırmık genel olarak hafif ve orta ağırlıkta olan toprak çeşitlerinde kullanılmaktadır. Toprağın yüzeyini kabartarak hava almasını sağlarken aynı zamanda yüzeyinin düzgün olmasını sağlar.
Toprak da oluşan kaymak tabakası tırmık yardımıyla dağıtılır ve toprak yüzeyinde ki yabancı otların ölmesi sağlanır. Bu sayede toprak ekim için hazırlanmış olur. Tırmık tarım alanında bir çok farklı işe yaramaktadır.
Toprağı Vazgeçilmezi
Tırmık; Pulluklarla işlenmiş olan toprak katının tekrar kabartılmasını, toprak yüzeyinin düzgün bir hale getirilmesini, yabancı otların ve bitkilerin öldürülmesini, toprak yüzeyinde oluşan kaymak tabakasının kırılmasına, bazı bitkilerin bakımında ve tohumlarla gübrelerin üstünün toprakla kapatılmasında kullanılır.
Günümüzde farklı bir çok tırmık çeşidi kullanılmaktadır. Bunlar; Dişli Tırmıklar, Döner Tırmıklar ve Diskli tırmıklarıdır. Ayrıca bu 3 çeşidin kendi arasında farklı çeşitleri de günümüzde mevcuttur ve bazı alanlarda kullanılmaktadır.
Dişli tırmıklar genel olarak kaymak tabakasının kırılmasında ve toprağın karıştırılmasında kullanılır. Döner tırmıklar ise tohum yatağını sıkıştırmada ve toprağı eşelemede kullanılır. Dişli tırmıklar ise pulluğun işini tamamlarken, hasattan sonra artıkları toplamakta iyi bir yardımcıdır.