Kırsal kesimde yaşayan insanlar geçimlerini tarla bitkileri yetiştiriciliği ile sağlamaktadır. Son dönemlerde tarım bitkilerine ve tarımla uğraşan kişilere verilen önemde artış göstermektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte tüm tarım bitkileri yetiştiriciliği sistemlerinde de değişiklikler meydana gelmektedir.
Tarım Bitkileri Yetiştiriciliği
Verimi artırmak, yeni çeşitleri yaygınlaştırmak, kaliteli ürün sayısını artırmak için bu tarımda kullanılan teknolojiler, tarımla uğraşan kişilere anlatılmaktadır. Türkiye’de pamuktan, baklagillere, mısırdan, çeltiğe, patatesten buğdaya kadar çok çeşitli tarım bitkileri üretimi yapılabilmektedir.
Tarım bitkileri yetiştirilirken birçok noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlardan en önemli tarım için uygun toprak ve iklim seçimi olarak bilinmektedir. Bir tarım bitkisi ekimi yapılmadan önce hangi koşullarda en iyi verim sağlayacağı hakkında bilgi sahip olmak gerekmektedir.
Ekilecek olan bitkinin toprak ve iklim koşullarına uygun yerler tercih edilerek üretim yapılmaktadır. Ekim yapılacak tarla ekim öncesinde hazırlanmalı, ekilen ürünler hasat zamanına kadar gerekli bakımlar yapılması gerekmektedir. Bakımlar zamanında ve uygun tekniklerle yapılmalıdır.
Tarım Bitkisi Ekim ve Bakım Yöntemleri
Bitkilerden ve topraktan alınan verim için tarım bitkileri sulama teknikleri de önemlidir. Sulama yapılmadan önce bitkinin su ihtiyacı öğrenilmelidir. En doğru şekilde sulanması verim açısından büyük önem taşımaktadır.
Hasat zamanı geçirilmeden elde edilen meyveler toplanmalı ve bir sonraki dönem için toprak ekime hazırlanmalıdır. Hasat sırasında da ekili olan ağaçlara zarar vermemeye dikkat edilmesi, doğru yöntemler ile hasatın gerçekleştirilmesi gerekmektedir.