Turplar kazık kök biçimine sahip bitkiler olarak bilinmektedir. Tohumlarının çimlenmesinin ardından kazık kök bazı bitkilerde 10 ile 15 cm bazı bitkilerde ise 30 – 35 cm ye kadar toprağa inebilir.
Kazık kökler boyuna büyüdükleri süre içerisinde renkleri beyaz vaziyettedir. İlerleyen dönemlerde ise kazık köklerin 3 te 1 i ve ya 3 te 2 si yumru kök vaziyetine dönüşmektedir. Bazı durumlarda ise yumru kökler üzerinde yarı kökler meydana gelir.
Fakat yumru üzerinde oluşum gösteren yan kökler yumru kökün kalitesini düşürmektedir. Kazık köklerde yan kökler uç kısımlarda meydana gelir fakat fındık turplarında yan kökler belli olmaz.
Kestane ve bayır turplarında ise yan kökler oldukça belirgin vaziyettedir. Ayrıca 30 cm civarına kadar yan kökler uzayabilir.
Turp Yetiştiriciliği
Toprağın taşlı, sert ve çok killi vaziyette olması halinde köklerde çatlamalar ve kırılmalar meydana gelebilir. Turplar sert bir yapıya sahiptir ve içlerinde barındırdıkları hardal yığına bağlı olarak tatları kekremsi olur.
Aynı zamanda bayır turplarının kestane turplarına göre daha çok hardal maddesi barındırdığı bilinmektedir. Ayrıca yine uzun turplarda ki hardal yığınları yuvarlak turpların içerisindekine göre oldukça fazladır.
Turplarda odunlaşma sorunu görülmektedir. Bu bir çeşit koflaşmadır ve istenmeyen bu sorun seleksiyonla iyileştirilmektedir. Ayrıca hasat zamanı gelmiş olan turplar hasat edilmediği zaman koflaşma ve odunlaşma görülmektedir.
Turpların Yetiştirilme Koşulları
Turplar genelde serin yerleri tercih eden serin iklim bitkilerindendir. Yüksek sıcaklık ve kuraklı gibi faaliyetlerden hoşlanmaz ve verimlilik göstermezler. Özellikle turp yetiştiriciliğinde iklim şartları çok büyük bir öneme sahiptir. Turp tohumlarının çimlenebilmesi için özellikle toprak sıcaklığının 12 ile 15 C derecede olması önem arz eden bir husustur.
Çimlenmeden sonraki gelişme döneminde ise toprak sıcaklığının 15 C derecenin üzerinde olmazı beklenir. Sıcaklığın yükselmesi doğal olarak vejetatif büyümeyi hızlandıracaktır.22 derecenin üzerine sıcaklık eriştiği vakit bitkilerde yaprak sayısı artacaktır. Fakat yaprak sayısının artması turp bitkisini gelişmesine zarar verecek olan bir husustur. Bu sayede turp bitkisi çabuk odunlaşır ve koflaşır. Turp için sıcaklıkta denge önemlidir.