Unlu mamüller

ŞU KADAR GÖSTER 12 / 24 / 36
Organik Köy Kuru Gıdaları
40,00
Tuğba Göze
İlan Tarihi : 08.10.2021

Unlu mamüller

Unlu Mamuller

 Ülkemizde unlu mamuller sektörü büyük ölçüde gelişmiştir. Sektörde her türlü un ve un çeşidinden mamul olarak, yöresel ekmek çeşitleri, simit, poğaça, pasta ve pasta çeşitleri, tatlılar, tuzlu ve tuzsuz gıda çeşitleri ve benzeri ürünler de üretilebilmektedir.

Ekmek

Çeşitli tahıl unları kullanılarak, hamurun ateş üzerinde, fırında, tepside, tandırda veya sac üzerinde pişirilmesiyle hazırlanan yiyecektir. Önemli bir besin kaynağı olan ekmek, kullanılan un ve buğdaya göre çeşitlere de ayrılır.

Dünyanın birçok yerinde ekmekler sadece buğday unundan yapılır ve bu ekmek çeşidi tüketilir. Buğday unu hafif, ince ve ekmek yapımına elverişli olduğundan kullanımı oldukça yaygındır. Bazı Avrupa ülkelerinde de çavdar ekmeği kullanımının yüksek olduğu gözlemlenmiştir.

Son yıllarda sağlıklı beslenmeye özen gösteren insanlar kepekli ekmeği de benimsemeye başlamışlardır. Bitkisel lif içeren kepekli ekmeğin sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu ortaya koymuştur.

Hamur İşleri

Unlu mamullerin ekmekten sonra başta gelen ürünlerinden biri de hamur işleridir. Çoğu hamur işinin yapımı kolay olduğundan üretimi ve ticareti tercih edilmektedir.

Türk mutfağının en sevilen ve tüketimi tercih edilen hamur işleri arasında lahmacun, etli ekmek, mantı, pide, poğaça ve börekler yer almaktadır.

 Pide ve lahmacunlar genellikle lokantalarda fırınlama yöntemi ile hazırlanır. Bu sayede ülkemizde pide ve lahmacun salonlarının sayısı oldukça fazladır.

Börekler hem evde, lokantalarda, hem de pastanelerde hazırlanabilir. Sayısı oldukça fazla olan börek çeşitleri kızartma ve fırınlama yöntemi ile hazırlanır. Peynir, patates ve kıyma en yaygın börek çeşitleri içerisindedir. Su böreğinin hazırlanması oldukça zahmetli olduğundan açılan yufkanın önce suda kaynatılmasından sonra kullanılması gerekir.

Tatlı olarak da baklava ülkemizde yaygın olarak tüketilen tatlı hamur işlerinden biridir. Yöreye göre arasına badem, ceviz, Antep fıstığı ya da fındık konarak yapılabilmektedir. Bal şerbeti kullanarak şerbetlendirilip tatlandırılır. Yaygın olarak şeker şerbeti kullanılır. Yufkasının inceliği, hazırlanışı pişirilişi bakımından çok ustalık isteyen bir hamur işi tatlısıdır.

Birçok ulus baklava tatlısını sahiplenmeye çalışsa da, Türkiye’nin tatlısı olduğu kesin olarak 2013 yılında AB Komisyonu tarafından tescillenmiştir.