Yer Fıstığı

ŞU KADAR GÖSTER 12 / 24 / 36
Bu alanda içerik bulunmamaktadır.

Yer Fıstığı

Hepimizin çok sevdiği yer fıstığı, baklagiller familyasından olması ve içeriğindeki birbirinden faydalı vitamin ve mineral bileşenleri ile sağlığımız için son derece önemli bir besin kaynağıdır. Yağ sanayi ve çerez yapımında kullanılan yer fıstığının, kabuğu ve yetiştiği daldaki kuru sapının da birçok kullanımı mevcuttur.

Yer Fıstığı Yetiştirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yer fıstığı besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Doğru sulandığı ve yetiştirildiği takdirde 4-4.5 ayda toplanacak kaliteye gelen yer fıstığının, gelişme süreci şöyledir;

  • 10-20 gün başlangıç dönemi
  • 25-35 gün gelişme dönemi
  • 30-40 gün çiçeklenme dönemi
  • 30-35 gün yer fıstığının oluşum dönemi
  • 10-20 gün hasat için yeterli olgunluk dönemi

Yer fıstığının sağlıklı oluşumu ve gelişimi sorasında sulamaya da, her toprak mahsulüne olduğu gibi, özen göstermek gerekmektedir. Yer fıstığının oluşumdan bir önceki adım olan çiçeklenme dönemi, suyla ilgili her hangi bir probleme en hassas olduğu dönemdir. Bu dönemdeki susuzluk, çiçeklerin dökülmesine ve ürünün kalitesizliğine yol açmaktadır. Çiçeklenmeyi geçip olgunluk dönemine yaklaşıldığında, suya olan gereksinim de yavaş yavaş düşer.

Yer Fıstığının Faydaları

Yer fıstığı içeriğinde bulunan B1, B2, B8, E vitamini, sodyum, magnezyum, demir, kalsiyum, fosfor, albümin ve protein sayesinde oldukça besleyici bir gıdadır. Diğer çerezlerin aksine, içeriğindeki yağ, vücudumuz tarafından tam emilemediği için kilo da aldırmamaktadır. Yer fıstığının faydaları arasında, zihinsel dinginliği sağlaması, hazımsızlığa iyi gelmedi, kalp ve damar rahatsızlıklarını önleyici özellikleri sayılabilir.