Baklagiller familyasından olan birçok bitki, tarla bitkisi olarak yetiştirmek amaçlı kullanılmaktadır. Kırsal kesimde yaşayan birçok kişi tarla bitkileri yetiştirerek geçim kaynağı elde etmektedir. Sevilen yemiş türleri arasında yer alan yer fıstığı yetiştiriciliği de yaygın olarak yetiştirilen ürünler arasında yer almaktadır.
Yer fıstığı birçok çeşidi olan bir bitki olarak bilinmektedir. 32 kadar çeşidi olan yer fıstığı çeşitlerinin bir kısmı tek yıllık bir kısmı ise çok yıllık olarak ayrılmaktadır. Yetiştiriciler tarafından yağ sanayi, çerez, sapı ise kuru ot, kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendirilen bir bitki olarak bilinmektedir.
Yer Fıstığı Yetiştirme
Yer fıstığı yetiştiriciliği ile uğraşan kişiler, sulamaya önem vermektedir. Çünkü yer fıstığı tarlası verim alabilmek için sulama en önemli faktördür. Yer fıstığı sulaması, toprağın çoraklaşmaması, korunması için bilgili bir kişi tarafından uygulanması gerekmektedir.
Yer fıstığının çiçeklenme döneminde kritik bir sulama dönemi geçirilmektedir. Bu dönemin ardından da bitki, ürün oluşum dönemine girmektedir. Çiçeklenme döneminde yaşanan su kısıntısı, çiçek dökülmesinin ve tozlaşmanın zayıf olmasına neden olmaktadır.
Yer Fıstığı Sulama
Çiçeklenme dönemi ve ürün oluşumu döneminde yer fıstığı suya karşı duyarlı olan bir bitkidir. Mutlaka sulama yöntemleri hakkında bilgi alınmalı, doğru bir teknikle sulanmalıdır. Bitki olgunluk dönemine girdiğinde ise su tüketimi azalmaktadır.
Genel olarak yer fıstığının yıllık 500 – 700 mm su tükettiği düşünülmektedir. Bitkinin yağmur suyu ile karşılanamayan kısımları düzenli ve uygun teknik ile sulanmalıdır.